Tame (Stor-Manchester)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tame
Tame, nær Reddish Vale
LandEnglands flagg England
GrevskapStor-Manchester
Nedbørfelt146 km²
StartDenshaw, Stor-Manchester
  – Koord.   53°26′22″N 02°01′21″V
MunningSamløp med Mersey ved Stockport
  – Høyde40 moh.
  – Koord.   53°24′52″N 02°09′24″V
Kart
Tame
53°24′51″N 2°09′25″V

Greenfield-reservoaret
Jernbane-viadukt over Tame

Tame er ei elv i Stor-Manchester i England. Den begynner på vestsida av Penninene nordøst for Manchester og renner sørover til Stockport, hvor den løper sammen med Goyt og danner elva Mersey. Elva drenerer et nedbørfelt på 146 km².[1] Deler av elva markerer den historiske grensa mellom Cheshire og Lancashire.

Elvas løp[rediger | rediger kilde]

Tame begynner som en minstevannføring fra Readycon Dean-reservoaret 2 km nordøst for landsbyen Denshaw på vestsiden av Penninene, like ved grensa mellom Stor-Manchester og West Yorkshire. Vannskillet går noe lengre nord på lyngheiene, på West Yorkshires side av grensa, like ved Pennine Way. Det høyeste punktet i nedbørfeltet er Black Chew Head (542 moh), som også er Stor-Manchesters høyeste punkt.

Fra kilden renner elva i ei hovedsakelig sørlig retning gjennom Delph, Uppermill, Mossley, Stalybridge, Ashton-under-Lyne, Dukinfield, Haughton Green, Denton og Hyde. I byen Stockport flyter Tame til slutt sammen med elva Goyt og danner elva Mersey, som fortsetter mot vest til den munner ut i Irskesjøen ved Liverpool.

På 1800-tallet medførte konsentrasjonen av industri i de nevnte byene at Tame ble en svært forurenset vannvei. Tiltak mot forurensing gjennomført de 30 siste årene av 1900-tallet har resultert betydelige forbedringer i vannkvaliteten. Rundt to tredjedeler av vannføringen ved samløpet ved Goyt har passert gjennom et kloakkrensealegg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Upper Mersey abstraction licensing strategy» (PDF), Environment Agency, 8. februar 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]