Tilbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tilbury
Ferjekaien i Tilbury
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktThurrock
Admin. grevskapEssex
Seremon. grevskapEssex
StatusBy (town)
PostnummerRM18
Retningsnummer01375
Befolkning12 450 (2011)
Kart
Tilbury
51°27′38″N 0°21′30″Ø

Tilbury er en havneby ved nordbredden av Themsen i Essex i England. Den ligger ved et sted hvor elven snevres brått inn til omkring 740 meters bredde. Byen har en dypvannshavn som er en av de tre største havner i Storbritannia. Tidligere var fergen mellom Tilbury og Gravesend på den andre siden av elven en viktig krysningsmåte. I henhold til folketellingen i 2011 var det 12 450 innbyggere i byen.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

På grunn av byens strategiske betydning ble det anlagt flere fort der, som utgjorde en viktig del av forsvaret av London. Det eldste ble anlagt i 1539 av Henrik VIII. Senere plasserte dronning Elizabeth I sin hovedstyrke der, hvilket var en strategisk blunder; Den spanske armadas beste landgangsted var i Kent, og de engelske styrkene ville ikke ha klart å krysse elven i tide til å forhindre dem i å ta London dersom armadaen hadde nådd fram.

3,8 kilometer øst for Tilbury ligger 1800-tallsbefestningen Coalhouse Fort, som var av strategisk betydning under første verdenskrig og andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]