Tuloma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tuloma
LandRusslands flagg Russland
FøderasjonssubjektMurmansk oblast
Lengde hovedløp64 km
Nedbørfelt21 500 km²
Middelvannføring255 /s
StartSaariselkä i Finland
  – Høyde81 moh.
Fjerneste kildeSaariselkä i Finland
  – VannstrengLotta - Tuloma
MunningKolabukta ved Murmansk
SideelverLotta, Nota, Ulita, Petsja
Tuloma
Nedbørfeltene til elvene Tuloma (gul) og Kola (grønn)
Kart
Tuloma
68°53′00″N 33°00′00″Ø

Tuloma (russisk: Тулома, finsk: Tuulomajoki, skoltesamisk: Tuållâmjokk, kildinsamisk: Туэллэм, Tuellem) er ei elv i Murmansk oblast i Russland. Med et nedbørfelt21 500 km² og et middelvannføring255 m³/s er Tuloma en av Nordkalottens største elver. Elva har sine kilder rundt Saariselkä og Urho Kekkonen nasjonalpark helt øst i Lappland i Finland. Selve Tulomaelva dannes ved samløpet av sideelvene Lotta og Nota i innsjøen Notozero, og utløpet er i Kolabukta like ved MurmanskKolahalvøya i Russland.

Vannkraft[rediger | rediger kilde]

Det er bygget to vannkraftverk i elva. Det første kraftverket som ble bygd, Nedre Tuloma, ligger ved byen Murmasji ikke langt fra utløpet i Kolabukta. Det andre og største kraftverket, Øvre Tuloma, ligger ved Verkhnetulomskij 60 km lengre opp i elva. Det er her bygd en 62 m høy demning, som danner et vannreservoar som er opptil 20 km bredt og som strekker seg 120 km oppover Tuloma.

Vannkraftverk Byggeår Fallhøyde Max effekt Middelproduksjon
Nedre Tuloma 1934-38 19 m 56MW 250 GWh
Øvre Tuloma 1961-66 62 m 268 MW 800 GWh

[1]

Fiske[rediger | rediger kilde]

Tuloma var tidligere en utmerket lakseelv, på linje med Tana i Finnmark i produktivitet, med en årlig fangst på over 100 tonn. Ved Padunfossen ved utløpet av Notozero hadde skoltesamene rettigheter til å fange laks i stengsel, og det ble hvert år fanget flere titalls tonn med laks der.

Men da kraftverkene ble bygd ble laksens gyteplasser og vandreruter ødelagt. Ved det første kraftverket ble det etter noen år bygd en vel fungerende laksetrapp, og etter hvert tok fisket seg opp mot gamle høyder. Men da det store kraftverket Øvre Tuloma og demningen ved Verkhnetulomskij ble bygd kollapset laksefisket i elva. Notozero ble en del av det store Verkhnetulomskoje-magasinet, og Padunfossen ble borte. Det ble bygd en fiskeheis ved demningen, men den fungerte ikke og ble lagt ned etter kort tid. Det er dog fremdeles en liten, gjenværende laksestamme i Tuloma, som gyter i de uregulerte sideelvene nedenfor demningen, da spesielt i elva Petsja.[2]

Det foregår nå arbeid for å kartlegge mulighetene for å gjenoppbygge en laksestamme i Tuloma, ved hjelp av tiltak som vil tillate laksen å passere demningene og nå frem til gyteplasser i vassdragets øvre bielver, som fremdeles er i sin naturlige tilstand. Håpet er at dette vil bringe betydelige fordeler og inntekter til området, i form av fritidsfiske og økoturisme.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]