Tyne (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyne er også navnet på en elv i Skottland, se Tyne (Skottland).
Tyne
LandEnglands flagg England
GrevskapNorthumberland
Lengde100 km
Nedbørfelt2 145 km²
MunningNordsjøen ved Newcastle
SideelverSouth Tyne, North Tyne
Kart
Tyne
55°00′37″N 1°25′08″V

Tyne er en elv i nordøstlige England. Den starter som to adskilte elver, Nord-Tyne og Sør-Tyne, som samles ved Warden Rock nær Hexham i Northumberland. Sør-Tyne har sitt utspring ved Alston Moor i Cumbria, og renner gjennom en dal som ofte kalles Tyne Gap, sør for Hadrians mur. Nord-Tyne. Den går forbi byene Haltwhistle og Haydon Bridge. Nord-Tyne oppstår ved grensen til Skottland, nord for Kielder Water, og renner ikke forbi noen større bosetninger før Hexham. Dens lengde, inkludert bielver, er 118 km. [1] Tyne Rivers Trust måler hele Tynes oppsamlete vann til 2936 km2, som inneholder 4399 km med vannløp.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Tyne Bridge i Newcastle upon Tyne
Watersmeet, hvor Tynes kildeelver South Tyne og North Tyne møtes.

Elven kommer inn i grevskapet Tyne and Wear, som har sitt navn etter Tyne og elven Wear, ved Prudhoe. Den renner så gjennom Newcastle upon Tyne, der den krysses av syv broer, forbi Jarrow og Tyneside også til utløpet til Nordsjøen ved Tynemouth. Ved Tyneside markerer elven den gamle grensen mellom grevskapet Durham og Northumberland. Fra 1200-tallet var Tyne en viktig transportåre for kull fra de rike kullfeltene i Nordøst-England. Dette holdt seg fram til nedgangen i gruveindustrien på 1900-tallet. Ved Dunston er et kullastingsanlegg i tømmer bevart.

Nedre del av elven var på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av1900-tallet blant de viktigste sentra for skipsbygging. Det er fortsatt store skipsverft ved Wallsend og Jarrow. For å bedre kårene for denne industrien ble det gjort store endringer langs denne delen av elven i andre halvdel av 1800-tallet; øyer ble gravd vekk og svinger i elven ble rettet ut.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Thomas John Taylor (1810–1861)[3] teoretiserte at hovedløpet til elven i gammel tid strømmet gjennom det området som nå er Team Valley, og utløpet til tidevannselven var ved en foss ved Bill Point (i området ved Bill Quay).[4] Teorien hans var ikke langt fra sannheten, ettersom det er bevis på at før den siste istiden fulgte elven Wear en gang den nåværende ruten til det nedre elvelaget og fusjonerte med Tyne ved Dunston. Isen ledet kursen til Wear til sin nåværende plassering, strømmet østover gjennom Tyne) og sluttet seg til Nordsjøen ved Sunderland.[5]

Elven Tyne anslås å være rundt 30 millioner år gammel.[6]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ingenting sikkert er kjent om opprinnelsen til navnet Tyne, og elven er heller ikke kjent med det navnet før den angelsaksiske perioden: Tynemouth er registrert på angelsaksisk som Tinanmuðe (sannsynligvis dativ). Stedsnavnet Vedra på det romerske kartet i henhold til Geographia av Klaudios Ptolemaios, over Britannia kan være Tyne, eller kan være elven Wear. Ptolemaios’ Tína kan være en «feilplassert referanse» til enten denne elven eller elven Tyne i East Lothian.[7] Det er en teori om at *tīn var et ord som betydde «elv» på det lokale keltiske språket eller på et språk som ble snakket i England før kelterne kom: sammenlign med Tardebigge.

En antatt før-keltisk rot *tei, som betyr «å smelte, å flyte», har også blitt foreslått som en etymologisk forklaring på Tyne og lignende navngitte elver,[8] og det samme har et brytonsk avledning av indoeuropeisk *teihx, som betyr «å være skitten» (walisisk tail, «gjødsel»).[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Owen, Susan; et al. (2005): Rivers and the British Landscape. Carnegie. ISBN 978-1-85936-120-7.
  2. ^ «The River: Fascinating Facts about the River Tyne», Tyne Rivers Trust.
  3. ^ «Thomas John Taylor», Grace's Guide to British Industrial History.
  4. ^ Guthrie, James (1880): The river Tyne: its history and resources. Andrew Reid and Company Limited. s. 2
  5. ^ Land Use Consultants (2003): «Urban Landscape Study of the Tyne Gorge» (PDF). Gateshead Council.
  6. ^ Tyne river trust staff: «The Tyne's origins». Arkivert fra originalen den 26. mars 2017.
  7. ^ Watson, W.J. (1926): The History of the Celtic Placenames of Scotland. Chippenham: Irish Academic Press. s. 51.
  8. ^ a b «The Brittonic Language in the Old North» Arkivert 13. august 2017 hos Wayback Machine. (PDF). Scottish Place Name Society.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Skelton, Leona J. (2017): Tyne after Tyne: An Environmental History of a River's Battle for Protection, 1529–2015. Winwick White Horse Press. ISBN 978-1-874267-95-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]