Vest-Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vesteuropa»)
Moderne geopolitisk definisjon av Vest-Europa

Vest-Europa er en region som utgjør den vestlige delen av kontinentet Europa. Begrepet kan defineres geografisk, kulturelt eller geopolitisk.

Historie og definisjoner[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn i antikken og middelalderen[rediger | rediger kilde]

Før den romerske erobringen hadde en stor del av Vest-Europa blitt en del av La Tène-kulturen. Etterhvert som Romerriket ekspanderte oppstod et skille mellom de hovedsakelig gresktalende østlige provinsene, som hadde utgjort den høyt urbaniserte klassiske greske sivilisasjonen, og de vestlige provinsene, som i hovedsak overtok latinsk språk. Denne kulturelle og språklige delingen ble styrket av den senere politiske delingen av Romerriket i Vestromerriket og Østromerriket.

I senantikken og middelalderen ble delingen i øst og vest ytterligere styrket gjennom flere hendelser og utviklingstrekk. Vestromerriket kollapset, noe som innledet den tidlige middelalderen i Vest-Europa. Østromerriket, etterhvert bedre kjent som Det bysantinske riket eller Bysants, overlevde og eksisterte i ytterligere et årtusen. Fremveksten av karolingerriket i vest og delingen av kristendommen i det katolske vest og det ortodokse øst i Det store skisma bidro ytterligere til det kulturelle og religiøse skillet mellom Vest- og Øst-Europa.

Moderne definisjoner[rediger | rediger kilde]

I moderne tid har Vest-Europa blitt definert på ulike måter. I en geografisk og kulturell forstand blir alltid De britiske øyer, Frankrike, Monaco, Benelux-landene, Sveits og de vestlige delene av dagens Tyskland regnet som del av Vest-Europa. Den iberiske halvøy blir eventuelt regnet med som Sørvest-Europa, men ofte blir denne halvøya i dag heller regnet til Sør-Europa sammen med Italia og Hellas. Den vestlige delen av Nord-Europa kan også inngå i definisjoner av Vest-Europa. Vest-Europa avgrenses i moderne tid geografisk og kulturelt som oftest mot Sentral-Europa og/eller Øst-Europa.

Under den kalde krigen ble Vest-Europa hovedsakelig definert geopolitisk som de europeiske landene som ikke var kommunistiske (jf. vestblokken). Det geopolitiske Vest-Europa hadde derfor en klar definisjon. Det ble etablert flere internasjonale organisasjoner og allianser med overlappende medlemskap som omfattet mange av eller de fleste landene i det geografiske Vest-Europa. Blant disse var Den vesteuropeiske union, NATO og De europeiske fellesskap.

Den geopolitiske betydningen med bakgrunn i den kalde krigens inndeling er fremdeles den mest fremtredende oppfatningen av Vest-Europa, men geografiske og kulturelle forhold er blitt viktigere enn ideologi og styresett i dagens bruk av begrepet.

Geografi og samfunn[rediger | rediger kilde]

Paris er den største byen i Vest-Europa og Frankrikes hovedstad, tidligere åsted for Den franske revolusjon og sentrum for Det franske koloniriket.
Roma er Italias hovedstad og tidligere hovedstad for Romerriket. Vatikanstaten i Roma er sentrum for den katolske kirke.
London i England er den største byen på De britiske øyer og Storbritannias hovedstad og tidligere sentrum for Det britiske imperiet.
Brussel er Belgias hovedstad og hovedkvarter for EU og NATO.
Aachenkatedralen i Aachen i Tyskland, byen som var Frankerrikets hovedstad under den tysk-romerske keiseren Karl den store.
Rhinen ved Lorelei i Tyskland.
Vulkanen EtnaSicilia i Italia som er Middelhavets største øy.
Mont Blanc i Alpene er den høyeste fjelltoppen i Vest-Europa, og ligger på grensen mellom Frankrike og Italia.
Sarkofagen til Christofer Columbus i Katedralen i Sevilla i Spania.

Areal

Vest-Europa dekker et areal på cirka 3 641 000 km², som utgjør 36,5 % av arealet i Europa og 2,4 % av den totale landmassen på jorden. Av dette er 3 503 000 km² landareal og 138 000 km² ferskvann.[1]

Folkemengde

Vest-Europa har cirka 420 millioner innbyggere, som utgjør 58,5 % av befolkningen i Europa og 5,2 % av den totale folkemengden på jorden.[2]

Befolkningstetthet

Befolkningstettheten i Vest-Europa er 120 innbyggere per km² landareal.[3]

Land i Vest-Europa

Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania, Nederland, Belgia, Sverige, Portugal, Østerrike, Sveits, Danmark, Finland, Norge, Irland, Luxembourg, Malta og Island.

Mikrostater i Vest-Europa

Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino og Vatikanstaten.

Biland i Vest-Europa

Færøyene (Danmark), Gibraltar, Guernsey, Jersey og Man (Storbritannia).

Styreform

Samtlige stater i Vest-Europa er demokratiske rettsstater (Vatikanstaten er et særtilfelle).

Fyrstedømmer: Liechtenstein og Monaco.

Monarkier: Belgia, Danmark, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia og Sverige.

Republikker: Tyskland, Frankrike, Italia, Portugal, Østerrike, Sveits, Finland, Irland, Malta, Island, Andorra og San Marino.

Storhertugdømme: Luxembourg.

Teokrati og valgmonarki: Vatikanstaten.

Økonomi

Vest-Europa hadde i 2022 et samlet bruttonasjonalprodukt (BNP) på cirka 19 000 milliarder dollar, som var 80 % av Europas totale BNP og 19 % av verdens totale BNP, og over 45 000 dollar per capita. For hele verden samlet var verdien til sammenligning 12 500 dollar per capita, for de øvrige delene av Europa cirka 15 000 dollar per capita.[4]

Forsvar

14 av landene og samtlige biland er med i forsvarsalliansen NATO.[5] Irland, Malta, Sveits, Østerrike og de 5 mikrostatene er ikke medlemmer.

FN

Alle de 18 landene og 4 av mikrostatene er medlem av De forente nasjoner (FN). Vatikanstaten er ikke medlem, men Den hellige stol har observatørstatus.[6]

Europarådet

Alle de 18 landene og 4 av mikrostatene er medlem av Europarådet. Vatikanstaten er ikke medlem, men Den hellige stol har observatørstatus.[7]

Politisk samarbeid

14 av landene er medlem av Den europeiske union (EU).[8] Island, Norge, Sveits, Storbritannia, de 5 mikrostatene og de 5 bilandene er ikke med i EU. Island, Norge og Liechtenstein er med i EØS sammen med EU-landene.[9] Storbritannia, Sveits og de gjenværende 4 mikrostatene har særavtaler med EU.

Religion

Kristendom er tradisjonelt den dominerende religionen i hele Vest-Europa. Nederland, de nordiske landene og Storbritannia er overveiende protestantiske, mens de øvrige landene har en overvekt av katolikker.[10][11]

Språk

Offisielle språk på nasjonalt nivå i ett eller flere Vest-Europeiske land er Dansk, Engelsk, Finsk, Fransk, Færøysk, Irsk, Islandsk, Italiensk, Katalansk, Luxembourgsk, Maltesisk, Nederlandsk, Norsk, Portugisisk, Spansk, Svensk og Tysk.[12]

Storbyer

De største byene i Vest-Europa er Paris, London, Madrid, Barcelona, Roma, Berlin, Milano og Lisboa.[13]:

Havområder

Dominerende havområder som omgir land i Vest-Europa er Atlanterhavet, Middelhavet og Østersjøen.

Halvøyer

Store halvøyer i Vest-Europa er Den skandinaviske halvøy, Den iberiske halvøy og Den italienske halvøy.

Øyer

De største øyene i Vest-Europa er Storbritannia (229 848 km²), Island (101 826 km²), Irland (84 421 km²), Spitsbergen (37 673 km²), Sicilia (25 662 km²) og Sardinia (23 949 km²).[14]

Elver

De største elvene i Vest-Europa er Donau (2857 km.), Rhinen (1233 km.), Elbe (1094 km.), Tagus (1007 km.) og Loire (1006 km).[15]

Innsjøer

De største innsjøene i Vest-Europa er Vänern (5655 km²), Saimaa (4377 km²) og Vättern (1893 km²).[16]

Fjell

De høyeste fjelltoppene i Vest-Europa finnes i Alpene. Her er Mont blanc høyest med 4 808 meter. I Pyreneene er Pico Aneto høyest med 3 404 meter, i Appenninene er Como Grande høyest med 2 912 meter, og i Den skandinaviske fjellkjede er Galdhøpiggen høyest med 2 469 meter.[17]

Biland i andre verdensdeler

De vest-europeiske statene har følgende biland i andre deler av verden:

Danmark: Grønland.

Frankrike: Clipperton, De franske sørterritorier, Fransk Guyana, Fransk Polynesia, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Ny-Caledonia, Réunion, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre og Miquelon og Wallis- og Futunaøyene.

Nederland: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius og Sint Maarten.

Norge: Bouvetøya, Dronning Maud Land og Peter I Øy.

Storbritannia: Anguilla, Bermuda, Britisk Antarktis, Caymanøyene, De britiske Jomfruøyer, Falklandsøyene, Montserrat, Pitcairnøyene, St. Helena, Ascension og Tristan da Cunha, Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene og Turks- og Caicosøyene.

Britiske militærbaseterritorier: Akrotiri og Dekelia og Diego Garcia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]