Wallsend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
North Shields
Sankt Peterskirken i Wallsend
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktNorth Tyneside
Admin. grevskapMetropolitan borough
Seremon. grevskapTyne and Wear
StatusBy (town)
PostnummerNE28
Retningsnummer0191
Befolkning42 842 (2011)
Kart
Wallsend
54°59′29″N 1°31′52″V

Wallsend (historisk «Wallsend on Tyne») er en by i North Tyneside, Tyne and Wear, i nordøstlige England. Byens navn kommer av at den ligger der Hadrians mur i sin tid sluttet. Byen ligger nær 5,5 km fra sentrum av Newcastle upon Tyne. I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 42 842 innbyggere.[1]

Tospråklig skilt ved metrostasjonen.

I romersk tid bygde romerne festningen Segedunum (castrum) på stedet for dagens by. Festningen lå ved den østlige enden av Hadrians mur, nær bredden av elven Tyne, og utgjorde den mest østlige delen av muren.[2] Den ble brukt som en militær garnison i nær 300 år, fra 81 og fram til da romerne trakk seg ut av Britannia, ca 410.

For å minnes sin romerske kulturarv er Wallsends historiske navn Sedgedunum uttrykt flere steder i byen, og flere steder er det også skilt som er tospråklige, både på engelsk og latin, eksempelvis Wallsend metrostasjon, noe som er gjort med et glimt i øyet. I dag er den romerske festningen et museum under navnet Segedunum Roman Fort, Baths and Museum,[3] og har utstillinger om romersk historie foruten også rekonstruksjoner av et romersk bad og en seksjon av den romerske muren som en gang sto på stedet.

Wallsends moderne historie har vært preget av kullgruvedrift og skipsbygging. Det meste av Wallsends eldste industri var drevet av utvinning etter kull. Kullgruvedriften besto av sju gruver som var aktiv mellom 1778[4] og 1935.[5] I Wallsend lå også Wigham Richardson skipsverft, senere sammenslått til Swan, Hunter & Wigham Richardson, som bygget passasjerskipet RMS «Mauretania» i 1906, da verdens største skip.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Census 2001 : Urban Areas : Table KS01 : Usual Resident Population (XLS), Office for National Statistics
  2. ^ Richardson, William (1923): The History of the Parish of Wallsend. City of Newcastle Upon Tyne Education and Libraries Directorate. ISBN 1-857950-34-8.
  3. ^ Segedunum Roman Fort, Baths and Museum
  4. ^ «History of Wallsend Parks» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine., North Tyneside Council
  5. ^ «Wallsend Colliery, also known as Russell's Wallsend», Mining Museum
  6. ^ «Tyne & Wear Archives Service Mauretania» Arkivert 10. juni 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]