Washington (Tyne and Wear)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Washington
Oversiktsbilde over Washington
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Sunderland
Admin. grevskapTyne and Wear
Seremon. grevskapTyne and Wear
StatusBy (town)
PostnummerNE37
Retningsnummer0191
Befolkning67 085 (2011)
Kart
Washington
54°54′N 1°31′V

Washington er en by i grevskapet Tyne and Wear i det nordøstlige England. Den administreres som en del av City of Sunderland, og ligger omkring 16 km fra sentrum av Sunderland og omkring samme avstand fra Newcastle-upon-Tyne. Ved folketellingen i 2011 hadde den urbane området, som også omfattet nabobosetningen New Herrington, (built-up area) en befolkning på 67 085 innbyggere.[1]

Washington fikk bystatus (town) i 1964, og ekspanderte da kraftig. Mange av innbyggerne er pendlere til omkringliggende byer.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

De eldste referanser er fra 1096 som angelsaksiske Wasindone. Den etymologiske opprinnelsen er omstridt og det er flere teorier til hvordan navnet «Washington» har oppstått. De eldste tolkningene inkluderte Wasindone, «folket på åsen ved elven» (1096), eller Wassyngtona, «bosetningen til Wassas folk» (1183).[2]

Den teorien som har mest støtte, særlig blant lokale historikere, er at Washington er avledet fra angelsaksiske Hwæsingatūn, som løselig har betydningen «eiendommen til Hwæsas etterkommerne (familien)». Hwæsa (gjengitt som Wassa eller Wossa i moderne engelsk) er et angelsaksisk navn som betyr «hvetebunt».

På grunn av utviklingen av engelsk grammatikk, mangler moderne engelsk germanske grammatiske trekk som gjennomtrengte angelsaksisk (gammelengelsk). Det har ført til forvirring for tolkningen av stedsnavnet Hwæsingatūn. Det er i all vesentlighet sammensatt av tre elementer:

  • «Hwæsa» – antagelig navnet til lokal høvding eller bonde.
  • «ing» – et germansk komponent som har mistet sin opprinnelige kontekst i engelsk: ing betyr omtrentlig «[avledet] av/fra». I navnet Hwæsingatūn er ing bøyd til inga i henhold til angelsaksisk genitiv flertall.
  • «tūn» – rotordet til det moderne engelske begrepet «by», men er beholdt på norske tun, avledet fra norrønt tún,[3] i betydningen «åpen, flat plass mellom husene på en gard»,[3] eller i overført betydning, «eiendom innenfor gitte, definerte grenser».

De kombinerte elementene skaper stedsnavnet Hwæsingatūn i den opprinnelige meningen «eiendommen til Hwæsas etterkommere»; eller på enklere norsk: «Hwæsas ættested».[4]

George Washington[rediger | rediger kilde]

Plakett i Durhamkatedralens klostergang for John Wessington (død 1451), som var forstander ved klosteret i Durham. Det var en av George Washingtons forfedre.
Washington Old Hall.

Man mener at det gamle rådhuset ble bygget av William de Hertburn, som flyttet til området i 1183. Han tok navn etter stedet, og kalte seg derfor ofte for William de Wessyngton. I 1539 flyttet slekten til Northamptonshire, og dokumenter fra den tiden viser at stavemåten da hadde blitt forvansket til Washtington. Det var fra denne slekten at forfedrene til George Washington emigrerte til Amerika i 1659, ironisk nok fordi de hadde rojalistiske sympatier.

Det nåværende rådhuset er fra begynnelsen av 1600-tallet, bygget i sandstein. Bare fundamentene og noen buer er igjen av det gamle.

Washington Old Hall var familiestedet til George Washingtons forfedre. Dagens struktur har fortsatt mindre deler av middelalderhjemmet hvor de bodde.[5] Den amerikanske uavhengighetsdagen blir årlig markert ved en seremoni ved Washington Old Hall.[6]

Industri[rediger | rediger kilde]

Washingtons hovedindustrier er produksjon av tekstiler, elektronikk, biler, kjemikalier og elektriske apparater. Nissans bilfrabrikk er det største private arbeidsgiver.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Et naturreservat og et kullgruvemuseum ligger inne i byen, og Beamish utendørsmuseum ligger rett utenfor. På den nedlagte RAF Usworth-basen ligger Nord-Englands flymuseum side om side med Nissanfabrikken.

Kjente personer fra Washington[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Washington (Tyne and Wear)», City Population
  2. ^ «A guide to Washington, Tyne and Wear». Washington tourist information
  3. ^ a b «tun», Bokmålsordboka
  4. ^ «Washington», Online Etymology Dictionary
  5. ^ «Washington Old Hall», National Trust.
  6. ^ «Local Studies Centre Fact Sheet Number 12: Washington Old Hall» Arkivert 3. november 2014 hos Wayback Machine.. Sunderland City Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]