Wells

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wells
Flyfoto av Wells
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMendip
Admin. grevskapSomerset
Seremon. grevskapSomerset
StatusBy (city)
PostnummerBA5
Retningsnummer01749
Befolkning10 536 (2011)
Kart
Wells
51°12′34″N 2°38′42″V

Wells er en by og verdslig sogn i distriktet Mendip i det seremonielle grevskapet Somerset, England. Den er en av de minste byene i landet som har status som city, noe den har ettersom den i middelalderen ble en katedralby. I henhold til folketelling i 2011 har byen en befolkning på 10 536 innbyggere.[1]

Byen er et populært turistmål, både på grunn av sine egne severdigheter og nærheten til Bath, Stonehenge og andre steder. Navnet på byen kommer fra tre brønner dedikert til apostelen Andreas på eiendommen til biskopens palass og Wellskatedralen.[2] Bispesetet ble opprettet i 909, og deler av katedralen er fra 900-tallet. I 1088 ble setet flyttet til Bath, som ligger kort vei unna, men byen beholdt sin katedral og bispedømmet fikk noen år etter flyttingen navnet Bath and Wells.

Byen har sin opprinnelse i en mindre romersk bosetning som vokste i størrelse under angelsakserne da konge Ine av Wessex grunnla en katedralkirke (minster church) der i 704. Samfunnet ble et handelssenter basert framstilling av klær. Under den engelske borgerkrigen og Monmouthopprøret på 1600-tallet var byen involvert. På 1800-tallet ble infrastrukturen for transporten bedret med stasjoner på tre forskjellige jernbanelinjer. Imidlertid har byen siden 1964 vært uten direkte jernbaneforbindelse.

Katedralen og byens tilknyttede religiøse og arkitektoniske historie har gjort Wells til et turistmål, noe som har gitt sysselsetting. Byen har et mangfold av kultur- og sportsaktiviteter. Det er flere skoler i byen, blant annet The Blue School som ble opprettet i 1641 og den uavhengige Wells katedralskole som ble opprettet i en tidlig form så langt tilbake som 909, og er den ene av fem etablerte musikkskoler for barn i Storbritannia. Byens historiske arkitektur har blitt utnyttet som lokalisering for spillefilmer og fjernsynsprogrammer.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Wells har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wells CP - Usual Resident Population, 2011». Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.
  2. ^ «The Well House» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine., Images of England.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]