Ålands flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ålands flagg, proporsjon 17:26
Ålands flagg fra 1922

Ålands flagg, slik vi nå kjenner det, ble vedtatt av Ålands Landsting (selvstyreforsamling) i 1953 og godkjent av republikken Finlands president i 1954. Ålands flagg følger mønsteret for Nordens korsflagg. Fargene mellomblå, gult og rødt er Ålands og Finlands våpenfarger. Flagget kan også tolkes som det svenske flagget med et rødt kors i midten.

Flagget er i størrelsesforholdet 17:26. De blå feltene er 6:8 ved stangsiden og 6:13 i flaggets frie ende. Korsets bredde tilsvarer 5 enheter hvorav de gule kantene tilsvarer 1,5 enheter hver og det røde korset 2 enheter.

Flaggdager[rediger | rediger kilde]

Åland har tre offisielle flaggdager:

  • 30. mars: dagen for feiring av Ålands demilitarisering og nøytralitet
  • siste søndag i april: Det ålandske flaggets dag
  • 9. juni: Ålands selvstyredag

Flagglovgivning[rediger | rediger kilde]

Ålands flagg er lovregulert gjennom Landskapslag (1992:41) om Ålands flagga. Her fastsettes flaggets størrelsesforhold og det gis bestemmelser om flaggets anvendelse. Flaggloven bestemmer at Ålands flagg kan benyttes som handelsflagg av fartøyer som er hjemmehørende i landskapet. Fartøyer som drives av landskapsmyndighetene er pålagt å føre Ålands flagg. Loven gir videre bestemmelser om et eget spesialflagg for fritidsfarkoster. dette er senere fastsatt til å ha splitt, samt båt- eller seilforeningens merke i øvre felt på stangsiden av flagget.

I 2004 utga Landskapsstyrelsen retningslinjer for fargene i Ålands flagg. Her gis det spesifikasjoner for fargene i Natural Colour System, Pantone Matching System og CMYK.

Tidligere flagg[rediger | rediger kilde]

Et flagg for Åland ble skapt allerede i 1922; det besto av en vannrett gul stripe på blå duk, men ble ikke offisielt vedtatt. Dette flagget ble kjent som «trevådsflaggan». Formen blir forklart som det svenske flagget uten den vertikale korsarmen og viser til den ålandske befolkningens bestrebelser på å bevare sin svenske kultur og fremme tilhørigheten til Sverige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]