Europeisk Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Østlige Europa»)
Russland i Europa.
Regioner i Europa.

Europeisk Russland (også kjent som Vest-Russland eller Russiske Europa) er den vestlige delen av Russland som ligger i Europa. Den er 3 965 467 km² stor i areal, og hadde en befolkning på 106 984 134 innbyggere den 1. januar 2024.

Topografisk er nesten hele området en del av Den østeuropeiske slette og dermed forholdsvis flatt. Det grenser til Uralfjellene i øst, til Kaukasusfjellene i sør, til Nordishavet i nord og til det øvrige Europa i vest.

Store deler av området ligger i Volgas nedbørsfelt, som dekker cirka 1,3 millioner km² og er Europas største elvesystem og lengste elv med sine 3 530 km. Den munner ut i Det Kaspiske hav, jordens største innsjø.

I Kaukasus i sør ligger den sovende stratovulkanen Elbrus, som har flere fjelltopper på over fem tusen meter, som er de høyeste i Europa. Høyeste punkt er Vest-Elbrus som rager 5 642 meter over havet.

Europeisk Russland omfatter fem av Russlands åtte føderale kretser:

Rundt 74 % av den russiske befolkningen bor i den europeiske delen av landet, som dekker 23 % av arealet i Russland. De gjenværende 77 % av landet kalles Sibir og ligger i Nord-Asia, øst for Uralfjellene.

De største byene er hovedstaden Moskva i den sentrale føderasjonskretsen og den tidligere hovedstaden Sankt Petersburg i den nordvestlige, ved Østersjøen. Disse er også blant de aller største byene i Europa, med over henholdsvis tolv millioner og fem millioner innbyggere.

Europeisk Russland har 15 % av befolkningen og dekker 40 % av arealet i Europa, og utgjør Europas østligste del.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]