Amfidromisk punkt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tidevann i verdenshavene. De mørkeblå områdene er de amfidromiske punktene.
Tidevann i Nordsjøen.

Et amfidromisk punkt er et punkt innenfor et tidevannssystem hvor tidevannsforskjellen er omtrent null fordi tidevannsbølger i ulik fase utligner hverandre på dette stedet.

Amfidromiske punkter oppstår pga. coriolis-effekten og interferens mellom undersjøiske bassenger og bukter, som lager et bølgemønster som dreier seg om det amfidromiske punktet. Ved det amfidromiske punktet er det nesten ikke noe vertikal bevegelse. Det kan være tidevannsstrømmer, siden vannivået er forskjellig på hver side av det amfidromiske punktet.

Amfidromiske punkter finnes ved Tahiti, utenfor Newfoundland, nær South Shetlands, midtveis mellom Rio de Janeiro og Angola, tre steder i Nordsjøen og generelt sett flere steder i Stillehavet, Atlanterhavet og Det indiske hav. Øya Madagaskar er et amfidromisk punkt, det samme gjelder for New Zealand.

Norskekysten påvirkes av sammensatt tidevann i sør: én bølge går rundt Skottland og én annen gjennom Den engelske kanal – disse møtes usynkront på Sørlandskysten som derfor har Norges minste tidevann.