Mogop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Anemone vernalis»)
Mogop
Nomenklatur
Pulsatilla vernalis
(L.) Miller
Synonymi
Anemone vernalis
Populærnavn
mogop,
mofivel
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRanunculales
FamilieSoleiefamilien
SlektKubjelleslekta
Økologi
Habitat: terrestrisk, tørt, furumoer og fjellheier
Utbredelse: Europa

Mogop (Pulsatilla vernalis) er en omkring 10–20 cm høy flerårig plante i kubjelleslekta (Pulsatilla), som videre inngår i soleiefamilien (Ranunculaceae). Planten er i utgangspunktet giftig, men den har lenge blitt benyttet som legeurt, blant annet mot vorter, kaldsvette, migrene, utslett og mage-tarmbesvær, herunder også som brekkmiddel.

Mogop har bladrosett ved grunnen og oppdelte blad med brede fliker. Både stengel og blad er lodne, og blomstene er hvite inni og fiolette og behårede på utsiden. Planten blomstrer i april–juni og den strekker seg etter blomstring. Toppen får da en samling av små nøttefrukter som minner om en «barberkost», hver med en fin, silkeglinsende hårpensel i enden. Dette skyldes at den hårete griffelen vokser ut til en lang pensel, som gjør den effektiv for spredning med vinden.

Arten er utbredt i Europa og trives på tørre plasser med skrint jordsmonn (sandholdig eller kalkjord), som furumoer og fjellheier. I Norge er planten utbredt fra Modum og nord til Sunndal og Tynset. I Sverige finnes den fra Skåne til sør i Jämtland. I Danmark er den mer uvanlig, men den finnes på tørr og skrinn jord på hedeneJylland.

Opplands tidligere fylkesvåpen var en mogop med to blomster og inngikk i gruppen av norske fylkesblomster. Mogop blir også regnet som en landskapsblomst for Härjedalen i Sverige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]