Argentinas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Argentinas flagg

Argentinas flagg består av tre like brede horisontale striper, hvorav de ytre er lyseblå og den midtre er hvit. Det ble innført i 1812, og i 1818 ble en gyllen sol lagt til i midten.

Flagget med sol kalles «det offisielle seremoniflagget» (spansk Bandera Oficial de Ceremonia), mens versjonen uten solen kalles «det ornamentale flagget» (spansk Bandera de Ornato). Begge versjoner er regnes som likeverdige nasjonalflagg, men når begge brukes skal det ornamentale alltid plasseres under det seremonielle. Det seremonielle er både sivilt flagg, statsflagg, krigsflagg og orlogsflagg, mens det ornamentale er sivilt flagg og orlogsflagg.

Etter regler fra 1978 er flagget proporsjoner 9:14, og størrelsen som skal brukes på offentlige stenger er 90 cm x 140 cm. Stripene er da 30 cm hver. Det finnes også flagg med proporsjonene 1:2 og 2:3 i bruk, men disse kan ikke brukes i offisielle sammenhenger. Det finnes ingen offisiell farge; blåfargen beskrives bare som «himmelblå» (spansk celeste). I Pantone er himmelblå N21-01, som tilsvarer 155, 196, 226 i RGB-farger.

Emblemet kalles Maisolen (spansk Sol de Mayo). Det er hentet fra den første agentinske mynten, som ble slått i 1813.

Flaggets dag er siden 1938 den 20. juni, som er Belgranos dødsdag. Dagen er offentlig høytidsdag.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge legenden ble flagget innført av general Manuel Belgrano. Under slaget ved Rosario la han merke til at begge sider brukte de spanske fargene, rødt og gult, og han lagde derfor et nytt flagg under Mairevolulusjonen i 1810. Han sendte et brev til Den første junta og fortalte om dette. Juntaen svarte at han ikke måtte kjempe under dette flagget, fordi de fryktet at det ville provosere for mye. Men svaret nådde Belgrano for sent, og flagget var allerede i bruk på slagmarken.[1]

Den 23. august 1812 ble det for første gang heist i Buenos Aires, på en kirke viet til St. Nicholas av Bari. På stedet står i dag en obelisk. Etter uavhengighetserklæringen den 9. juli 1816 begynte en argentinske Kongressen å bruke flagget.

Solen ble lagt til på krigsflagget i 25. februar 1818.[2] Det ble senere bestemt at versjonen med sol også skulle brukes som nasjonalflagg.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]