Belgias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Belgias flagg - Flaggets størrelsesforhold 13:15
Belgisk handelsflagg, størrelsesforhold 2:3
Belgisk orlogsflagg
Belgisk flagg for statsskip
Belgisk gjøs

Belgias flagg inneholder tre like brede vertikale striper, sort (venstre), gult (midten) og rødt (høyre). Det er inspirert av det franske flagget. Fargene er hentet fra fargene (tinkturene) i grevskapet Brabants våpenskjold, som har svart skjold med en opprett gull løve med rød tunge og røde klør. Nasjonalflagget, slik det brukes på land, har størrelsesforholdet 13:15. Opphavet til det uvanlige størrelsesforholdet, tilnærmet kvadratisk, er ukjent. Flagg i størrelsesforholdet 2:3 er i utstrakt bruk.

Flagget ble innført 23. januar 1831, ikke lenge etter at belgierne fikk sin uavhengighet fra Nederland. Flagget hadde spilt en stor rolle under uavhengighetskrigen, siden et eldre flagg med horisontale striper ble brukt under tidligere opprør i 1789, da imot Østerrike, som kontrollerte Belgia på den tiden. Rekkefølgen på fargene var da rødt over svart over gult.

Handelsflagg[rediger | rediger kilde]

Belgias handelsflagg har de samme farger som nasjonalflagget, men i et mer ordinært størrelsesforhold, 2:3. I praksis benyttes ofte flagg i samme størrelsesforhold på land i stedet for flagget med de offisielle, men uvanlige målene.

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Orlogsflagget skiller seg helt fra nasjonalflagget og handelsflagget. Det består av en hvit duk med de belgiske fargene disponert som et diagonalkors, såkalt andreaskors, som i Belgisk sammenheng er bedre kjent som Burgund-korset og stammer fra tiden da Belgia hørte under hertugene av Burgund. I den øvre trekanten er det plassert korslagte kanoner med en krone over, alt i svart. I den nedre trekanten finnes et svart anker. Den hvite duken symboliserer at Belgias marine etter den andre verdenskrig ble dannet av skip tilhørende den britiske marinen. Den britiske marinens orlogsflagg kalles white ensign. Orlogsflagget ble innført 23. februar 1950 og ble heist første 2. mars samme år. Orlogsflagget er i størrelsesforholdet 2:3.

Den belgiske marinen fører en kvadratisk utgave av nasjonalflagget som orlogsgjøs.

Statsflagg[rediger | rediger kilde]

Belgia har et særlig flagg for statsskip. Dette statsflagget er som handelsflagget, men med tillegg av en løve med kongekrone over, det hele i svart.

Kongeflagg[rediger | rediger kilde]

Belgias konge fører en purpurfarget duk med Belgias kongelig kronede riksvåpen i midten og med kongens monogram i flaggets fire hjørner. Flagget er kvadratisk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]