Bergen Børs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bergens Børs»)
Bergen Børs
Bergen børs på Vågsallmeningen
Etablert1837
Grunnlegger(e)Fredrik Meltzer
StyrelederFredrik Meltzer

Bergen børs var landets eldste børs, opprettet på privat initiativ i 1813, fem år før Norges første børslov. Bergen børs fortsatte likevel som privat børs helt til mai 1937, da eidsvollsmannen, overfiskevraker Fredrik Meltzer som hele tiden hadde vært bestyrer for den private børsen, ble utnevnt til «børskommissær».[1] Meltzer fikk med seg en børs- og handelskomité på tre, senere fire medlemmer. Børsen var ikke drevet med støtte fra det offentlige, og driften var avhengig av inntekter fra tonnasjeavgifter på skip deklarert til utlandet, og medlemskontingenter.

Meltzer ble fra 1850 etterfulgt som børskommissær av

Privat initiativ for å holde børs i Bergen var ikke noe nytt. I 1684 fikk Jørgen Thormøhlen kongelig godkjennelse til å opprette børs i Bergen, men den ble lagt ned etter kort tid. De tyske kjøpmennene fungerte lenge som børs, idet dagens priser ble slått opp i Kjøpmannsstuen. Etter at Det tyske kontor var nedlagt, holdt de bergenske kjøpmennene fra 1789 børsmøter i et skur på Bryggen. Bergens børs fikk ikke ordnede forhold før i 1813, da den private børsen reetablerte seg i Kjøpmannsstuens vinkjeller.[3] Den private børsen i Bergen ble først oppløst av Magistraten i Bergen i mai 1837, etter anbefaling fra Finansdepartementet.

Først i 1862 stod en egen børsbygning på Vågsallmenningen ferdig til innflytning. Etter at Bergens Privatbank overtok bygningen i 1967, ble børsvirksomheten lagt til Handelens & Sjøfartens hus i Olav Kyrres gate 11. Bergen Børs fusjonerte i 1991 med Oslo børs, som Oslo børs avdeling Bergen, og ble senere innlemmet i Bergen næringsråd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bergen handelsforening», Norges Grossisttidende (s. 226), Bergen våren 1946
  2. ^ «Bergen handelsforening», Norges Grossisttidende (s. 226), Bergen våren 1946
  3. ^ «Vinkjelleren», Bergen byleksikon

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]