Bibi-Khanym-moskéen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bibi-Khanym-moskéen
LandUsbekistan[1]
StedSamarkand[1]
StilretningAzeri-stil
Etablert1404 (Julian)
Ferdigstilt 1404
Kart
Kart
Bibi-Khanym-moskéen
39°39′38″N 66°58′47″Ø

Foto av Bibi-Khanym tatt en gang mellom 1905 og 1915 av fotopioneren Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii og som viser moskeen etter jordskjelvet i 1897

Bibi-Khanym-moskéen (persisk: مسجد بی بی خانم, usbekisk: Bibi-Xonim masjidi) er et av de viktigste historiske byggverkene i Samarkand i Usbekistan. Moskéen sto ferdig i 1404 og var i det 15. århundre en av de viktigste og største moskéene i den islamske verden. Midt på 1900-tallet sto bare en stor ruin igjen, men bygget ble restaurert i sovjetperioden. Moskéen har navn etter Timur Lenks førstehustru Saray Mulk «Bibi» Khanum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter sitt felttog til India i 1399 bestemte herskeren i det sentralasiatiske Timuridriket Timur Lenk at det skulle bygges en gigantisk moské i rikets nye hovedstad Samarkand. Da Timur vendte tilbake etter et felttog i 1404 var moskéen nesten ferdig, men Timur var ikke fornøyd og forlangte flere endringer, blant annet på hovedkuppelen.

Helt fra starten var det byggemessige problemer og byggingen måtte endres underveis for å unngå at det raste sammen. Bare noen få år etter byggingen begynte stein å falle ned fra den store kuppelen over mihraben. Timurs storslåtte planer hadde presset byggeteknikken helt på grensen av hva som var mulig.[2]

Sent på 1500-tallet ble restaureringsarbeidene ved moskeen stanset av Abdullah Khan II, den siste khanen av Shaibanid-dynastiet (regjerte 1583-1598). Etter dette forfalt bygningen og ble ødelagt av vær og vind. Til sist kollapset inngangspartiet i et jordskjelv i 1897.[3] Gjennom århundrene har innbyggerne i Samarkand forsynt seg med byggematerialer fra ruinen, spesielt har murstein fra galleriene og marmorsøylene vært populære.

De første skritt for å sikre ruinene ble tatt i sovjettiden. Sent på 1900-tallet startet de usbekiske myndighetene restaurering av de tre kuplene og inngangspartiet.

Arkitekturen[rediger | rediger kilde]

Bokstøtte for lesing av koranen i Bibi-Khanym-moskéen
Kuppelen over hovedrommet er 40 meter høy.

Samtidige nedtegnelser bekrefter at moskeen ble reist av Timur Lenk i tiden 1399-1405.[4] Ytterveggene måler 167 ganger 109 meter og ligger i retning nordøst – sørvest, det vil si omtrent i Qibla-retningen (mot Kaba i Mekka). Porten inn til moskeen fra nordøst er 35 meter høy og leder inn til en åpen plass hvor man kan se den monumentale kuppelen som er ca. 40 meter høy. Opprinnelig var gårdsplassen omkranset av 7,2 meter høye, åpne gallerier med mer enn 400 marmorsøyler, men i dag gjenstår bare noen ruiner av galleriene.

Fire minareter utenfor hjørnene av bygget er restaurert. Fire andre majestetiske minareter som flankerer portalen er under restaurering. Midt i gårdsrommet står en stor bokstøtte for lesing av koranen. Den er av marmor og stammer fra Timur Lenks tid. Den store moskéen med sine tre forsamlingsrom og sine gallerier var bygget for å kunne samle hele Samarkands mannlige befolkning til Jumu'ah (fredagsbønnen).

Konstruksjonen av de tre kuplene over Bibi-Khanym-moskéen var utført på en ny måte hvor den indre og den ytre kuppelen var uavhengig av hverandre. Dette tillot at den indre kuppelen kunne tilpasses arkitektonisk til rommet, mens den ytre kuppelen kunne bygges større for maksimal synlighet og for å gi et mer imponerende inntrykk utenfra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 11691, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  2. ^ Stantours & Bibi Khanym Mosque.
  3. ^ Tripadvisor.
  4. ^ Unesco 2001.

Kilder[rediger | rediger kilde]