Brachychiton acerifolius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brachychiton acerifolius
Nomenklatur
Brachychiton acerifolius
(A.Cunn. ex G.Don) F.Muell.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenkattostordenen
Familiekattostfamilien
UnderfamilieSterculioideae
SlektBrachychiton
Økologi
Habitat: tropisk og subtropisk skog
Utbredelse: østlige Australia

Brachychiton acerifolius er et tre i kattostfamilien som vokser vilt i Australia.

Det har en pyramideformet krone og blir 30–35 m høyt i hjemlandet, men trær som dyrkes i kjøligere strøk blir ikke mer enn 8–12 m høye. Bladstilken er glatt og 10–20 cm lang. Bladene blir 15–20 cm lange, 18–34 cm brede og kan være enkle eller håndflikete med tre eller fem fliker.

Løvet felles sent på våren, og treet blir dekket av intenst røde blomster. Blomsterstanden sitter i bladhjørnene, består av opptil 200 blomster og er forgrenet og 15–40 cm lang. Blomstene er klokkeformede, 2–3 cm i diameter og har fem sammenvokste kronblad. Trærne er sambu med adskilte hann- og hunnblomster på samme plante. Frukten er en 8–12 cm lang og 3,5–4 cm bred belgkapsel som inneholder 16–26 frø.

Brachychiton acerifolius vokser vilt langs den australske østkysten fra sentrale New South Wales til langt nord i Queensland. Det blir plantet som prydtre i mange land.

Det er et av flere treslag som kalles «flammetre». Blant andre flammetrær kan en nevne Delonix regia, Embothrium coccineum, Nuytsia floribunda og Spathodea campanulata.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]