Chichester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chichester
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktChichester
Admin. grevskapWest Sussex
Seremon. grevskapWest Sussex
StatusBy (town)
PostnummerPO19
Retningsnummer01243
Areal10,67 km²
Befolkning26 795 (2011)
Bef.tetthet2 511,2 innb./km²
Kart
Chichester
50°50′11″N 0°46′45″V

Chichester er en katedralby i West Sussex, England.[1] Byen tilhører og er administrasjonssenter for distriktet Chichester. Chichester er også den eneste større byen i West Sussex og dens og administrasjonssete. De andre, mindre byene er Midhurst, Selsey og Petworth. Chichester har en lang historie som går tilbake til en bosetning i romersk tid og ble en viktig by i angelsaksisk tid. Den er et bispesete med en katedral fra 1100-tallet, og har også en rekke av de eldste kirker og bygninger i Storbritannia.

Chichester er i seg selv et transportnav, men også et kulturelt senter med et teater, museum og kunstgallerier. Med den store naturlige havnen sørvest for byen, og kort vei til naturområdet South Downs er det en rekke muligheter for utendørsaktiviteter. Ved folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 26 795 innbyggere,[2] mens distriktet som helhet i 2011 har 113 794 innbyggere (beregnet til 115 527 ved 2014).[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Chichesters bymurer. Den romerske festningsmuren ble i stor grad utbedret i middelalderen, og siden ytterligere restaurert på 1800-tallet.
Chichesterkorset

Byen Chichester er lokalisert ved elven Lavant sør for dets åpning gjennom South Downs. Elven er hva engelskmennene kaller «winterbourne», det vil si at den eksisterer om vinteren og ved tider med nedbør, og deler av dens løp går nå gjennom byen i undergrunnsrør.[4] Byens lokalisering er et ideelt område for bosetning og har mange oldtidsveier som begynner her. Det er bevis på militære strukturer fra romersk tid ved det nærliggende romerske palass i Fishbourne.[5] Byen står på fundamentet av den romersk-britiske byen Noviomagus Reginorum som var hovedstad i provinsen Civitas Reginorum.

Den romerske veien Stane Street knyttet byen til London og begynte ved den østlige porten. Veien fra Chichester til Silchester begynte ved den nordlige porten. Dagens byplanen og struktur er direkte arvet fra romerne: de nordlige, sørlige, østlige og vestlige butikkgater strekker seg ut som armer fra det sentrale markedskorset som er datert til middelalderen. Den opprinnelige romerske bymuren var rundt 2 meter tykk med en dyp vollgrav som siden ble benyttet for endre løpet til elven Lavant. Den overlevde et og et halv tusen år inntil den ble minsket og gjort tynnere ved en restaurering på 1800-tallet.

Chichester har utsett et eget område for landskapsvern grunnet dets arkitektoniske og historiske betydning.[6] Det utgjør hele den romerske byen, og omfatter en rekke bygninger som er beskyttet. Ytterligere i nord ligger det adskilte landskapsvernområdet rundt det tidligere sykehuset Graylingwell Hospital, og i sør, hvor det bevaringsverdige området har blitt utvidet til også å omfatte den nyrestaurerte kanalbassenget og deler av selve kanalen. Landskapsvernområdet har blitt inndelt i åtte «karakterområder», basert på historisk utvikling, bygningstype, bruk og aktiviteter.[7]

Historie[rediger | rediger kilde]

Området antas å ha vært et brohode under den romerske invasjonen av Britannia, og sentrum ligger over den romerske byen Noviomagus. Noviomagus ble ødelagt mot slutten av 300-tallet av angelsaksiske Ella av Sussex, og en ny by ble anlagt av hans sønn Cissa. Kongen ga byen navn etter seg selv, og gjorde den til kongelig residensby og dermed hovedstad for kongedømmet Sussex.

Chichester beholdt det romerske gatenettet, og har derfor gater som går ut i de fire himmelretninger fra markedsplassen. Der står Chichesterkorset, en struktur som ble bygget av Edward Story, biskop av Chichester 14771503. Mye av bymuren er bevart.

Chichesterkatedralen er viet til Den hellige treenighet, og har sankt Richard av Chichesters helgenskrin. Spiret, som var bygget av svak lokal stein, kollapset uten forvarsel og ble gjenoppbygget på 1800-tallet. I skipet er det rester etter et romersk mosaikkgulv.

Byen er kjent for den årlige festivalen Chichester Festivities, hvor det blant annet er teaterforestillinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ordnance Survey Explorer map 120: Chichester, South Harting and Selsey Scale: 1:25 000. Southampton B2 edition. 2009. ISBN 978 0319240793
  2. ^ «Area: Chichester (Parish) Key Figures for 2011 Census» Arkivert 5. oktober 2016 hos Wayback Machine., Office for National Statistics
  3. ^ «Census 2011», Chichester District Council
  4. ^ Sub-Urban: River Lavant, arkivert fra originalen den 10. mai 2008 via Wayback Machine.
  5. ^ Manley, John (2007): AD43: The Roman Invasion of Britain. Tempus Publishing. ISBN 978-0-7524-1959-6, s. 111–128
  6. ^ «Chichester Council Conservation Areas» Arkivert 14. juni 2011 hos Wayback Machine.. Chichester.gov.uk.
  7. ^ «Chichester Conservation area Character Appraisal» Arkivert 29. juni 2016 hos Wayback Machine. (PDF), Chichester City Council, mars 2005

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Down, Alec (1988): Roman Chichester. Chichester: Phillimore. ISBN 0-85033-435-7.
  • Sharp, Thomas (1949): Georgian City: A plan for the preservation and improvement of Chichester. London: The Architectural Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]