Veitistel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cirsium vulgare»)
Veitistel
Veitistel
Nomenklatur
Cirsium vulgare
(Savi) Ten., 1836[1]
Populærnavn
veitistel
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAsterales
FamilieKurvplantefamilien
SlektCirsium
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Eurasia og Nord-Afrika

Veitistel (latin: Cirsium vulgare) er en toårig plante i tistelslekten (Cirsium) av korgplantefamilien (Asteraceae). Veitistel blir 30–150 cm høy, og blomstrer fra juli til september. Blomstene er sterkt purpurrøde eller klar-lilla.

Veitistel er forgreinet og har en v-form med mange grågrønne stilker.
Veitistel kjennes blant annet på det svært regelmessige kurvbegeret med jevne, utstående pigger. Her ser vi at helt ferske blomster er gule ved gjennombruddet fra begeret.

Veitistel har grågrønn, stikkende og forgreinet stengel, og parstilte, annethver motsatte blader som er flikete med pigger. Stengelen har vingekanter som danner tornemønster, og lange, lyse pigger. Bladene er eggerunde eller lansettformede med dype fliker. Bladene er delvis nedstående og har også gule, spisse torner.

Begeret (korgen) er ovalt eller klokkeformet, med jevne og regelmessige utstående pigger på hvert korgdekkblad. Korgdekkbladene er grågrønne.

Blomsterstanden på korgen springer ut med grønngul farge, men blir raskt purpurrød eller lilla. Hvite blomster er svært sjelden. Korgen er 3–5 cm i diameter, men planten har som regel på samme tid korger av ulik modenhetsgrad og størrelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]