Colombias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Colombias nasjonalflagg. Størrelsesforhold: 2:3
Colombias handelsflagg.
Colombias orlogsflagg.

Colombias flagg ble offisielt 26. november 1861. Den er en horisontal trikolor i gult, blått og rødt. Den gule stripen er bredere enn de andre og utgjør halvdelen av flaggets bredde. De to øvrige stripene utgjør hver en firedel av flaggets bredde.

Den gule fargen symboliserer gullet som Colombia hadde før den spanske koloniseringen. Den blå står for havet. Den røde står for blodet som ble spilt under frigjøringskrigen mot Spania.

Flagget går tilbake til flaggene som ble ført av Republikken Gran Colombia (1819–1831), Ny Granada (1831–1858) og Den grenadinske føderasjonen (1858–1863). Colombias flagg er i grunnformen likt Ecuadors flagg og benytter de samme farger som i Venezuelas flagg. Forklaringen er at alle de tre flaggene har sitt opphav i flagget for Republikken Gran Colombia. På grunn av likheten med Ecuadors flagg, har Colombias handelsflagg og orlogsflagg merker i flagget for å unngå forveksling med nabolandets flagg.

Handelsflagg[rediger | rediger kilde]

Handelsflagget har en rødkantet blå oval der det er plassert en åttetakket hvit stjerne. Denne skal minne om Republikken Gran Colombia, som omfattet områder som i dag er blitt til statene Colombia, Venezuela, Ecuador, Panama, samt deler av Costa Rica, Peru, Brasil og Guyana. Handelsflagget ble innført 8. mai 1890.

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Orlogsflagget har riksvåpenet på en hvit skive i midten av flagget. Flagget ble innført 12. november 1932.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]