Fransk haukeskjegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Crepis nicaeensis»)
Fransk haukeskjegg
Fransk haukeskjegg til venstre
Nomenklatur
Crepis nicaeensis
Balb. ex Pers.
Populærnavn
fransk haukeskjegg
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenkurvplanteordenen
Familiekurvplantefamilien
UnderfamilieCichorioideae
TribusCichorieae
Slekthaukeskjegg
Økologi
Habitat: ugras
Utbredelse: Europa, innført til Nord-Amerika

Fransk haukeskjegg (Crepis nicaeensis) er en toårig, eller mer sjeldent ettårig, urt i kurvplantefamilien.

Den blir opptil én meter høy. Stengelen er forgrenet øverst. Den har en grunnstilt rosett av fjærflikete blad. Langs stengelen sitter det lansettformede, pillignende blad, som ikke er stengelomfattende. Kurvene er gule, 20–25 mm, og sitter i halvskjermer. Kronen har ofte rød spiss, og kurvdekkbladene er dunhårete. Frøet er gulbrunt med 10 ribber og har en hvit fnokk.[1][2]

Fransk haukeskjegg hører hjemme i de europeiske middelhavslandene. Den har spredd seg som et ugras til resten av Europa og noen steder i østlige Nord-Amerika.[3][2] I Norge har den dukket opp noen ganger i de sørøstlige kystbyene, sannsynligvis spredd med ballast, men ble sist funnet i 1951. Den er trolig for varmekrevende til å kunne reprodusere i Norge.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ C. Grey-Wilson og M. Blamey (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding. Teknologisk Forlag. s. 440. ISBN 82-512-0355-4. 
  2. ^ a b «Vallfibbla». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 3. august 2017. 
  3. ^ W. Greuter (2006). «Compositae (pro parte majore): Crepis nicaeensis». Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 3. august 2017. 
  4. ^ «Crepis nicaeensis fransk haukeskjegg». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Arkivert fra originalen 4. august 2017. Besøkt 3. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]