Cry Baby Cry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Cry Baby Cry»
AlbumThe Beatles
Artist, bandThe Beatles
Utgitt22. november 1968
InnspiltAbbey Road Studios
16. juli 1968
Sjangerpop, rock
Lengde3:03
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)John Lennon, Paul McCartney
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin

«Cry Baby Cry» er en sang med The Beatles, hovedsakelig skrevet av John Lennon med bidrag fra Paul McCartney, kreditert på vanlig vis Lennon/McCartney. Den ble utgitt i 1968 på albumet The Beatles (White Album).

Sangen er basert på sanger og historier Lennon husket fra sin barndom, men har en vri: Godnattsanger for barn kan ofte dreie seg om å trøste barnet, som i «hush little baby, don't you cry», men Lennon går den andre veien: «Bare gråt!» Sangen blir slik sett en slags «anti-vuggesang» med islett av uhygge, slik Alan W. Pollack leser den.

Teksten har visse likhetspunkter med den gamle engelske barnesangen «Sing a Song of Sixpence», og er antakelig, som mange barnesanger, mer bygd på lek med rim og regler enn noe egentlig «dypere» budskap. Lennon så ikke selv sangen som et særlig betydningsfullt arbeid. Det finnes en alternativ utgave av «Cry Bay Cry» på The Beatles Anthology 3.

«Can You Take Me Back?»[rediger | rediger kilde]

Det påfølgende sporet på White Album er Lennon og Yoko Onos lydcollage «Revolution 9». Mellom «Cry Baby Cry» og «Revolution 9» er det en kort navnløs sang av Paul McCartney som vanligvis omtales som «Can You Take Me Back?».

Selve «Cry Baby Cry» varer i 2 minutter og 36 sekunder, mens «Can You Take Me Back?» varer i 27 sekunder. På CD-utgavene av White Album er låten lagt inn som en forlengelse av «Cry Baby Cry». Det er bare en kort del av låten som er med på White Album, og vesentlig lengre versjoner av låten finnes på flere bootlegs. I anledning 50-årsjubileet for White Album i 2018 ble en versjon som varer i 2 minutter og 22 sekunder gitt ut på en av bonus-CD-ene.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]