Snyltetråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cuscuta europaea»)
Snyltetråd
Snyltetråd på stornesle
Nomenklatur
Cuscuta europaea
L.
Populærnavn
snyltetråd
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordensøtvierordenen
Familievindelfamilien
TribusCuscuteae
Slektsnyltetrådslekta
Økologi
Utbredelse: temperert Eurasia, innført andre steder

Snyltetråd (Cuscuta europaea) er en ettårig, parasittisk urt i vindelfamilien.

Den slynger seg rundt vertsplantene og har sugeorganer (haustorier) som trenger inn i dem. Stengelen er trådaktig og gul- eller rødaktig. Planten mangler klorofyll, og bladene er svært reduserte, små og hinneaktige. Blomstene er små, hvite eller rosa og sitter i runde hoder langs stengelen. De er fire- eller femtallige og har to grifler. Begerflikene er butte. Blomstringstida er juni–august.

Snyltetråd er naturlig utbredt i tempererte deler av Eurasia fra Spania og Storbritannia i vest til Hokkaido i Japan i øst og sørover til Himalaya i India og Nepal. Den er innført til Nord-Afrika, Maine i USA, Australia og New Zealand.

I skandinavisk litteratur skilles det mellom to underarter av Cuscuta europaea. Disse underartene er ikke internasjonalt anerkjent, og utenom Skandinavia finnes det andre former som snylter på ulike planter i blant annet kurvplante-, erteblomst- og amarantfamiliene.

De skandinaviske underartene er:

  • Neslesnyltetråd (subsp. europaea) snylter på stornesle og humle. Blomstene er som regel firetallige, og hodene er 10–15 mm brede. Planten vokser på fuktig, nitrogenrik jord. I Norge finnes den på Østlandet og i indre strøk på Vestlandet. Det nordligste funnet er fra Vågå.
  • Strandsnyltetråd (subsp. halophyta) snylter på havstrandplanter. Blomstene er femtallige, og hodene er 7–10 mm brede. I Norge finnes den hovedsakelig ved Oslofjorden og Mjøsa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]