Saronnellik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dianthus armeria»)
Saronnellik
Nomenklatur
Dianthus armeria
L.
Populærnavn
saronnellik[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenNellikordenen
FamilieNellikfamilien
SlektNellikslekta
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: tørre bakker
Utbredelse: Europa

Saronnellik (Dianthus armeria) er en ett- til toårig urt i nellikfamilien.

Den er lav og håret med stive grener. Bladene er mørkegrønne. Blomstene er rødrosa, 8–15 mm og sitter i små kvaster. Kronbladene er tannete og kvastene er omgitt av lange høyblad. Arten vokser på tørre enger, bakker og vegkanter. Jorda kan være sandholdig, steinrik eller kalkholdig.[3]

Saronnellik er utbredt over et stort område i Europa fra Storbritannia, Frankrike og Portugal østover til Ukraina og Kaukasus, men mangler både sør og nord i verdensdelen. I Norden er den funnet i Norge, Danmark, Sverige og Finland, men er sjelden i alle fire landene. Det første funnet av viltvoksende saronnellik i Norge ble gjort i Rennesøy i Rogaland i 1991. Det ble ikke gjenfunnet her ved søk i 2010. Forvillet saronnellik er funnet i Sarpsborg, Asker, Kristiansand og flere steder i søndre Rogaland.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av saronnellik Dianthus armeria for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 
  3. ^ C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0355-4. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • A. Lundberg (2010). Handlingsplan for dvergmarikåpe, saronnellik, ekornsvingel, islandsgrønkurle, jærflangre, jærtistel og skredmjelt i Noreg. Direktoratet for naturforvaltning. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Saronnellik i Deutschlands Flora in Abbildungen (1796)