Forelskelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegning av et dansk, forelsket par 1872 der mannen kommer med en gave til kjæresten, kanskje som et frieri.
Et ungt, svermende par framstilt på et postkort fra like etter forrige århundreskifte. I tråd med samtidens gjengse moral og idealer spiller mannen her den pågående og kvinnen den anstendig reserverte.

Forelskelse er en følelse av stor beundring for tiltrekning mot eller begjær etter en annen person, enten en av motsatt, eller samme kjønn. Forelskelsen kan gi en opplevelse av intens lykke og velvære, og skyldes hormoner som utløser en naturlig rus i kroppen. Alle aldersgrupper kan bli forelsket, men følelsen kan være særlig intens i puberteten. Noen anser forelskelsen som en nødvendig drivkraft for å få og oppdra barn sammen.

Forelskelsen uttrykker gjerne mer eller mindre overveldende følelser, enten det dreier seg om hemmelige, romantiske kjærlighetsdrømmer, seksuell tiltrekning eller blind lidenskap og forvirrende affekt. Følelsen likner derfor mer på forbigående galskap enn på fornuftsbasert eller selvoppofrende kjærlighet og vennskap, der det er vanlig med hengivende omsorg, medfølelse og trofasthet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Opp gjennom historien er det en rekke fortellinger om sterke forelskelser og de handlingene som følelsene har utløst, ikke minst i Bibelen. Offentlige kjærlighetshistorier er ellers godt stoff for den moderne kjendis- og skandalepressen. Et kjent eksempel er britiske kong Edvard VIIIs forelskelse i den fraskilte Wallis Simpson som førte til at kongen abdiserte i 1936.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]