Gaffateip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gafferteip»)
Svart gaffateip

Gaffateip eller gafferteip er en type bred tekstilteip som ofte blir brukt av lyd- og lysteknikere. Navnet kommer fra engelsk gaffer, som i denne forbindelse betyr sjefselektriker på en filminnspilling, spesielt med ansvar for lysteknikk (lyssjef).

Gaffateip brukes ofte for å beskrive svart tekstilteip (for å blende inn med omgivelsene på sett), mens grå tekstilteip (gråteip eller sølvteip) noen ganger kalles dukteip (duck tape). Gaffateip brukes også av og til for å beskrive en tekstilteip som lett kan tas av uten å sette igjen limrester, i motsetning til annen tekstilteip som kan sette merker eller har sterkere lim.

Gaffateip minner om tjærebånd, men tjærebånd er klebrig på begge sider mens gaffateip har en limside og en glatt side.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Noen musikere har en rull gaffateip klar til bruk. Spesielt trommeslagere bruker denne teipen til alt fra demping av trommer til vedlikehold. Teipen er sterk, men kan lett rives fra rullen pga. trådene som er i teipen.

Gaffateip brukes ofte for midlertidige markeringer i sett innen teater og film, som såkalt spike tape,[en] hvor den benyttes til å lage merker på gulvet der skuespillere og scenedekorasjoner skal plasseres.

Teipen kan også brukes for å holde ledninger nede på gulvet og inntil vegger under forestillinger slik at publikum og utøvere ikke skal snuble i dem.

Gaffateip (eller annen tekstilteip) kan ifølge entusiaster brukes til "alt mulig", med slagord som "Hvis du ikke får det til med gaffa, så har du ikke brukt nok gaffa". Eksempler inkluderer små provisoriske reparasjoner, spjelking av beinbrudd, opptenning av bål, eller i mer ekstreme tilfeller løfting av bil, bygging av seilbåt, bygging av kanon, med mer. [1] [2] [3] [4] [5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Gaffatips og bruksområder", Fjellforum, 2014
  2. ^ "Tape kan brukes til alt", DinSide, 10 september 2008
  3. ^ "Gaffateip kan brukes til alt, men kan det brukes til å løfte en bil?", NRK Viten, 12 mai 2014
  4. ^ "MythBusters - Duct Tape Hour - Duct Tape Cannon", Mythbusters, 14 oktober 2009
  5. ^ "Sail Boat made of Duct Tape", Mythbusters, 14 oktober 2009