Golden retriever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Golden retriever
Golden retriever
HundetypeApporterende hund, retriever
OpprinnelseStorbritannia
EgenskaperBrukshund, familiehund
Livsløp12–13
StørrelseTisper 53-56 cm Hanhunder 56-63 cm
Passer forAktive nybegynnere
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 1
(FCI #111)
AKCSporting Group
CKCSporting Dogs
KCGundogs
UKCGun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Golden retriever tilhører de britiske retrieverne og er den mest populære retrieveren, i 2022 ble det registrert 1066 valper.

Det har på 18- og 1900-tallet versert mange historier om opprinnelsen til golden retrieveren. I 1952 kom oppklaringen i en artikkel i det engelske bladet County Life.

Lord Tweedmouth er mannen bak rasen, og han startet sitt avlsarbeid på 1860-tallet. I 1865 kjøpte han en gul retriever hannhund. Noen år senere paret han denne med en tweed water spaniel. Tweed water spaniel er beskrevet som en liten leverfarget retrieverlignende hund med krøllete pels. Resultatet ble fire valper med gylden, kraftig og bølgete pels.

Fotografier viser at disse har en typelikhet med våre dagers golden retriever. Lorden fortsatte sitt avlsarbeid, og han krysset etter hvert inn wavy coated retriever, rød setter, og visstnok en sandfarget blodhund.

Golden retriever ble først anerkjent som rase av den Engelske Kennel Club i 1913. Til da hadde den gått under betegnelsen flatcoated retriever og var bare adskilt fra den i farge. Samme år ble The Golden Retriever Club stiftet.

Hannhunder er 56-61 cm og mens tisper er 51-56 cm, Underpelsen er tett og vannavstøtende.[1]

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Golden retriever er en apporterende fuglehund kjent som svært sosial og trivelig hunderase, den er lettlært og kan brukes til mange forskjellige hundesporter.[2]

Sykdommer[rediger | rediger kilde]

Golden retriever er generelt sett en sunn rase med få helseproblemer, men sykdommer som allergi og kreft kan forkomme.

Utvikling av rasen[rediger | rediger kilde]

Golden retriever har over tid utviklet seg i to forskjellige retninger. Foruten den vanligste typen avles det også en variant med større fokus på bruksegenskaper, for eksempel for retrieverjakt, lydighet eller som redningshund. Disse kjennetegnes ofte ved å være lettere bygd, mørk gyllen av farge og mer energiske enn den typiske golden retriever man finner brukt som ren familiehund. Uoffisielt kaller man gjerne de to typene for golden (eller golden retriever av show/utstillingslinjer) og jaktgolden (golden retriever av jaktlinjer).

Noen oppdrettere forsøker en middelvei og avler det de kaller «dual purpose» golden retrievere. Formelt er det imidlertid bare snakk om én type golden retriever - de har alle samme genetiske opphav, de er underlagt samme rasestandard[3] og samtlige registreres som golden retriever hos Norsk Kennel Klub. Selv om man ser to ytterpunkter, avles det renrasede golden retrievere i hele spekteret mellom dem, og hverken farge eller kroppsbygning er noen sikker indikasjon på hvilke bruksegenskaper hunden innehar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bengtson, Bo (1985). All verdens hunder. Oslo: Cappelen. ISBN 8202128064. 
  2. ^ «Extended Breed Standard of THE GOLDEN RETRIEVER» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 10. mars 2018. Besøkt 9. mars 2018. 
  3. ^ (PDF) http://retrieverklubben.no/golden-retriever/wp-content/uploads/sites/3/2016/05/RAS-Golden-endelig.pdf. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]