Grønlands flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grønlands flagg

Grønlands flagg er på grønlandsk Erfalasorput og betyr «vårt flagg». Flagget symboliserer en oppstående sol over isen, der det hvite står for lyset og det røde for varmens tilstedeværelse ved midtsommer. Flaggets to farger, rød og hvit, skal symbolisere tilknytningen til Danmark og Norden.

Det grønlandske flagg ble først heist den 21. juni 1985 som er Grønlands nasjonaldag. Flagget er tegnet av den grønlandske maleren og politikeren Thue Christiansen (1940-2022). Han har selv forklart at symbolikken er at den hvite fargen symboliserer innlandsisen, mens landets utallige fjorder er representert ved den røde del av sirkelen. Fargen rød symboliserer havet og den hvite delen av sirkelen isfjellene og pakkisen. Den røde og hvite delen av sirkelen symboliserer samtidig en opp- og nedgående sol. Fargene er de samme som Dannebrog og er også symbol på tilknytningen til Danmark.

Likheter med andre merker[rediger | rediger kilde]

Sven-Erik Hendriksen anklaget i 2006 Thue Christiansen for å ha kopiert logoen til Hjortshøj Egå Idrætsforenings Rosport[1], som er identisk utenom formen. Flagget er for øvrig også meget likt FFKs logo. Likheten med klubbvimpelen for Hjortshøj Egå Idrætsforenings Rosport ble raskt påpekt da Grønland innførte sitt flagg i 1985, uten at noen antok annet enn at dette var en tilfeldighet. Sven-Erik Hendriksen har heller ikke kunnet belegge at Thue Christiansen har hatt noe som helst kjennskap til den danske båtforeningens vimpel. Anklagene om plagiat ble på denne bakgrunn avvist av Doris Jakobsen, [2] Grønlands Landsstyremedlem for kultur.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Inge Kleivan: «The creation of Greenland's new national symbol: The flag», Folk – Journal of the Danish Ethnographic Society, bind 30, 1988