Haitis flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haitis nasjonal- og handelsflagg
Haitis stats- og orlogsflagg
Haitis flagg, 1964-1986.

Haitis flagg er vannrett delt i blått over rødt. Flagget er i størrelsesforholdet 3:5. I sin nåværende form ble flagget offisielt tatt i bruk 17. februar 1986, men flagget stammer fra begynnelsen av 1800-tallet.

Nasjonalflagget er et horisontalt delte flagg med blått øverst og rødt nederst, mens statsflagget i tillegg har riksvåpenet på et hvitt felt midt i flagget. Haitis riksvåpen viser et palmetre med en frihetslue på toppen. Palmen er flankert av en flaggborg og har to kanoner, kanonkuler, trommer og trompeter i front. Riksvåpenet bærer mottoet L'Union Fait La Force (Enhet gir styrke). Nasjonalflagget uten riksvåpen fungerer også som handelsflagg, mens flagget med riksvåpen også er orlogsflagg.

Flagghistorie[rediger | rediger kilde]

Haitis flagg stammer fra revolusjonstiden da konventet i Paris utnevnte Toussaint L'Ouverture til guvernør over øya. I 1798 tok han i bruk den franske trikoloren. Dette skulle være et symbol for at revolusjonens frihetsidealer også gjaldt Haitis slavebefolkning, frigitt etter at den franske nasjonalforsamlingen forbød slaveri 15. mai 1791. Trikoloren var i bruk inntil L'Ouvertures fall i 1802.

I mai 1803 bestemte Jean-Jacques Dessalines at flagget skulle endres. Det hvite feltet ble tatt bort da dette nå ble tolket som å representere undertrykkerne. Fargene rødt og blått ble tolket som å representere Haitis befolkning bestående av svarte og mulatter. Fargene blått og rødt ble benyttet både i horisontale og vertikale striper. Æren for å ha sydd det første flagget tilskrives Dessalines' guddatter Catherine Flon som under Arcahaiekongressen 18. mai 1803 sydde sammen den røde og blå delen av et flagg der det hvite hadde blitt revet bort. Da Haiti 1. januar 1804 vedtok selvstendighet og en forfatning ble blått og rødt benyttet som det uavhengige Haitis flagg. Den blå fargen ble imidlertid endret til svart 20. mai 1805 etter at Dessalines i oktober 1804 var utropt til keiser under navnet Jacques I. Den svarte fargen skulle da representere friheten de svarte kjempet for. Svart og rødt ble benyttet inntil Dessalines ble myrdet i 1806, men fargene ble også benyttet av 1811-1820 av kongedømmet som ble etablert nord på Haiti. Da landet i 1822 ble samlet under republikken ser flagget med horisontale striper, blått over rødt, ut til å ha blitt enerådende. Med tillegg av riksvåpenet, ble det bekreftet i senere konstitusjoner.

Under sommer-OL i Berlin i 1936 ble det oppdaget at Haiti og Liechtenstein benyttet samme flagg, noe som førte til at Liechtenstein la til en krone i sitt flagg. Haitis flagg forble imidlertid uendret inntil 21. juni 1964 da landets president Duvalier bestemte seg for å vende tilbake til flagget i svart og rødt i grunnloven som da ble innført. Bakgrunnen var Duvalier politiske program for en «svart revolusjon». Flagget i svart og rødt, også dette med riksvåpenet i hvitt felt i midten for statsflaggets vedkommende, ble benyttet under Duvalier-familiens regime fram til dette ble styrtet i 1986.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]