Indias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indias flagg
Den tradisjonelle rokken charkha ble symbol for Indias selvstendighetskamp mot kolonimakten og tekstilprodusenten Storbritannia. Dette flagget ble tatt i bruk av flere selvstendighetsgrupper i 1931. Rokken ble erstattet med chakra, «lærens hjul» innen buddhismen, da landet ble selvstendig i 1947.

Indias flagg er også kjent som Tiranga (तिरंगा) som betyr trikolor (trefarget) på hindi. Det har tre horisontale stiper i fargene; safrangult, hvitt og grønt. Midt på flagget finnes et marinblått hjul med 24 eiker som kalles chakra.[1]

Indias flagg er basert på Swaraj-flagget, et flagg for Kongresspartiet, utformet av Pingali Venkayya[2] og ble offisielt godkjent 22. juli 1947. Den dype safrangule fargen i flagget symboliserer mot, den hvite sannhet og fred og den grønne tro og framgang. Gul og grønn representerer også hinduer og muslimer, mens «lærens hjul» er symbol for buddhistene. I India refererer betegnelsen trikolor (hindi: तिरंगा, Tiraṅgā) bortimot alltid til den indiske nasjonale flagget.[1][3]

Et flagg er en nødvendighet for alle nasjoner. Millioner har dødd for det. Det er uten tvil en form for idoldyrkelse som det vil være en synd å ødelegge. Et flagg representerer et ideal, for når Union Jack folder seg ut, vekker det hos de engelske følelser i brystet av en styrke det er vanskelig å måle. Stars and Stripes betyr verden for amerikanere. Stjernen og halvmånen vil påkalle den største tapperhet i islam. (...) Det vil bli nødvendig for oss indere, muslimer, kristne, jøder, parsarer, og alle andre hvor India er deres hjem, å anerkjenne et felles flagg å leve for og å dø for.

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Indias orlogsflagg er utformet etter britisk mønster, som en såkalt white ensign. Det innebærer at nasjonalflagget er satt inn i kantonen i et hvitt flagg delt av et rødt kors. I det indiske orlogsflagget finnes videre landets riksvåpen, Ashokasøylen, i midten av det røde korset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «History of Indian Tricolor» Arkivert 3. august 2016 hos Wayback Machine., Know India
  2. ^ Den nåværende flagget er en tilpasning av Venkayyas opprinnelige utformingen, men han er generelt kreditert som designeren av flagget.
  3. ^ «National flag of India» Arkivert 14. september 2016 hos Wayback Machine., Indian Facts

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Virmani, Arundhati (2008): A National Flag for India. Rituals, Nationalism and the Politics of Sentiment. Delhi, Permanent Black. ISBN 81-7824-232-X.
  • Virmani, Arundhati (August 1999): «National Symbols under Colonial Domination: The Nationalization of the Indian Flag, March–August 1923» i: Past & Present. 164, s. 169–197. doi:10.1093/past/164.1.169. JSTOR 651278.
  • Roy, Srirupa (August 2006): «A Symbol of Freedom: The Indian Flag and the Transformations of Nationalism, 1906–» i: Journal of Asian Studies. 65 (3). ISSN 0021-9118. OCLC 37893507.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) National flag of India – kategori av bilder, video eller lyd på Commons