Kappgang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kappgang eller gangsport er en idrettsgren som går ut på å gå en distanse fortest mulig. Kappgang skiller seg fra løp ved at en fot skal berøre bakken til enhver tid. Den nøyaktige definisjonen av gang lyder slik:

  • Gang er en bevegelse ved steg tatt slik at det ikke (for det menneskelige øye) oppstår synlig mangel på kontakt med marken. Støttebeinet skal være helt strakt i kneleddet fra det øyeblikk det berører marken og inntil det er i rett vertikal stilling.

Internasjonalt regnes kappgang som en del av friidrett, og er organisert i IAAF (International Association of Athletics Federations). Ulike distanser på bane eller landevei har vært olympiske øvelser siden 1908. I de siste olympiske lekene har det vært konkurrert i 20 km og 50 km for menn og 20 km for kvinner. I VM i friidrett konkurreres det fra 2022 i 20 km og 35 km for både kvinner og menn.

Norge har vunnet to olympiske medaljer i kappgang. Det skjedde i Sydney 2000 og i Beijing 2008, der Kjersti Tysse Plätzer begge gangene vant sølv på 20 km.

Kappgang var i Norge lenge organisert som et eget særforbund. Forbundet het Norges Gang- og Turmarsjforbund frem til 1. januar 2003, da det skiftet navn til Norges Gang- og Mosjonsforbund. Etter sammenslåingen med Norges Friidrettsforbund 1. april 2009 regnes kappgang også i Norge som en del av friidretten. Fra og med 2022 blir det ikke lenger arrangert egne mesterskap i kappgang, bare som del av norgesmesterskapet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]