Kroatias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kroatias nasjonalflagg. Størrelsesforhold 1:2
Kroatias handelsflagg. Størrelsesforhold 2:3
Kroatias orlogsflagg. Størrelsesforhold 2:3

Kroatias flagg består av tre like brede horisontale striper i rødt, hvitt og blått. Midt på flagget er Kroatias riksvåpen. Riksvåpenet i midten gjør det mulig å skille Kroatias trikolor fra Nederlands, de to flaggene er ellers identiske.

Den røde, hvite og blå trikoloren har vært brukt som Kroatias flagg siden 1848. Fargene forklares ofte som de panslaviske, men er hentet fra våpenskjoldene til de sentrale kroatiske områdene. Kroatias våpen er rødt og hvitt, mens blått er bakgrunnsfargen i Dalmatias og Slavonias våpen. I sistnevnte våpenmerke forekommer også rødt og hvitt. Kombinasjonen av nettopp disse områdenes farger henger sammen med at Kroatia på 1800-tallet gikk under betegnelsen det treente Kongedømmet Kroatia, Slavonia og Dalmatia. Flagget ble gjort offisielt da Kroatia vant selvstendighet etter det habsburgske rikets sammenbrudd etter den første verdenskrig. Bruken av flagget ble kortvarig da landet gikk inn i union med nabolandene, først som del av Kongedømmet av Serbere, kroater og slovenere (1918–1929), fra 1929 under navnet Kongedømmet Jugoslavia. Den første tiden, som var preget av sentralisme, var den kroatiske trikoloren ikke offisielt anerkjent, men i 1938 endret dette seg da Kroatia ble gjort til eget banat. Bruken av flagget fortsatte under den nominelt uavhengige kroatiske staten under ledelse av Ustasja-partiet, men flagget fikk, i tillegg til det tradisjonelle kroatiske sjakkrutemønstrede riksvåpenet, også Ustasjas partimerke i kantonen. Dette besto av bokstaven U omgitt av et flettemønster hentet fra kroatisk arkitektur og ansett for å være et typisk kroatisk mønster. Etter den andre verdenskrig, da kommunistene tok over makten og Kroatia ble en av delstatene i det føderale Jugoslavia, ble den kroatiske trikoloren offisielt benyttet med den jugoslaviske gulkantede røde stjerne i midten. Dette flagget ble ført fram til året før Kroatia vant selvstendighet. I juni 1990, kort tid etter det første flerpartivalget, ble stjernen tatt ut og erstattet med det enkle kroatiske våpenskjoldet.

21. desember 1990 ble det nåværende flagget vedtatt. Den offisielle datoen for flaggets introduksjon var dermed omtrent ti måneder før Kroatia erklærte sin uavhengighet fra Jugoslavia. Trikoloren er den samme som tidligere, men våpenskjoldet i midten er forandret, da slik at det over selve skjoldet er innsatt en "krone" bestående av fem våpenskjold for det gamle Kroatia, Dubrovnik, Dalmatia, Istria og Slavonia.

Til bruk på land er Kroatias trikolor i størrelsesforholdet 1:2. Det benyttes som sådan både som nasjonalflagg og statsflagg. Til sjøs, som handelsflagg og statsflagg, er trikoloren kortere, i forholdet 2:3. Orlogsflagget er basert på nasjonalflagget i størrelsen 2:3, men har to korslagte gule anker bak riksvåpenet.

Historiske flagg[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]