Kuvert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kuvert
Dekket med bestikk, glass og dekketallerken
Borddekking med tysk sølvtøy fra slutten av 1800-tallet
Borddekking til middag med flere retter

En kuvert (fra fransk couvert, «dekket») er borddekking som omfatter alt det som en gjest trenger for å innta et måltid. Den inneholder dekketøy som servise, drikkeglass og bestikk, En kuvert skal alltid dekkes med cirka 60 cm bredde, minimum 50 cm, avhengig av stolbredde og meny. Den første kuverten bør plasseres ca. 20 cm fra enden av bordet, når det er plass til det.

Uformelle settinger har generelt færre bestikk og servise enn en formell setting. I Vesten er gafler, kuverttallerkener, smørkniv og servietter vanligvis plassert til venstre for middagstallerkenen, og kniver, skjeer, kopper, stettglass og glass til høyre.[1][2]

Dekking til lunsj eller middag[rediger | rediger kilde]

Servise[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Servise

Under de øvrige tallerkenene kan det brukes dekketallerken, dette er ikke en tallerken det spises av, men den gir bordet et stilfullt uttrykk. Dekketallerkenen skal stå ca. 1,5 cm fra bordkanten, og plasseres midt i kuverten. Istedenfor dekketallerken kan man om man ønsker benytte en bordbrikke.

Middagstallerken og evt. suppetallerken til forrett kan plasseres oppå dekketallerkenen. Disse tallerken kan være dekket på, men kan også settes på når det er tid for den retten. Har man ikke dekketallerken kan man plassere middagstallerkenen ca. 3 cm fra bordkanten.

Til venstre for tallerkenene skal man plassere kuvertasjetten (smør og brød asjetten) som benyttes til kuvertbrød, salat eller annet tilbehør.

Serveres det en rett som gjør at man bør ha et sted å legge avskjær som skinn, ben, skall eller annet, kan man plassere en mindre skål (eller asjett) ovenfor kuvertasjetten. Serveres det hummer, reker eller artisjokk, bør man også ha en liten skyllebolle med lunkent vann og en sitronskive. skyllebollen plasseres ofte på en asjett sammen med en serviett til høyre for tallerken.

En kald forretten kan, om man ønsker det, settes på bordet før gjestene kommer.

Når tallerkenene er brukt, fjernes de og erstattes av en ny til neste rett. Benytter man kuvertasjetten fjernes den før desserten. Det er og viktig at alle kuverter står på linje og at det er like stor avstand mellom dem.[1][2]

Bestikk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bestikk

Bestikket plasseres 3 – 5 cm fra bordkanten, med alt plassert på samme usynlige grunnlinje og på samme usynlige midtlinje. Bestikk som benyttes med høyre hånd skal alltid ligge på høyre side av tallerkenen. Bestikk som benyttes med med venstre hånd, som gaffel, skal ligge på venstre side. Bestikk som skal benyttes til første rett ligger ytterst (lengst bort fra tallerken) og det som benyttes til hovedretten ligger innerst mot tallerken. For eksempel til forretten så skal suppeskjeen eller salatgaffel ligge ytterst til høyre. Eggen på knivene skal ligge mot tallerkenen. Dessert skje og/eller gaffel skal ligge ovenfor tallerken med skafte mot den hånden man benytter det i, gaffelen peker til høyre, skjeen peker til venstre.

Det benyttes ofte en smørkniv til kuvertasjetten, den skal plasseres på kuvertasjetten.

I uformelle selskaper hvor det ikke er flere retter, kun hovedrett (og eventuelt dessert) kan kniv og gaffel legges på høyre side av tallerken.[1][2]

Drikkeglass[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Drikkeglass

Glassene plasseres i en gruppe til høyre for tallerkenen ca. 2,5 cm over knivene, også i bruksrekkefølgen: hvitvin, rødvin, dessertvin og vannglass eller farrisglass, vann- eller farrisglass plasseres alltid til høyre. Det bør ikke settes på mer enn 3-4 glass på hver kuvert på grunn av plassen de tar. (Servere man retter som det er mest naturlig å drikke rødvin til dekker man med rødvinsglass. Ønsker noen av gjestene hvitvin isteden bytter man ut rødvinsglasset med et hvitvinsglass, ønsker noen øl bytter man til et ølglass).

Drikke til retten serveres før retten. Det skal alltid serveres vann sammen med rødvin.[1][2]

Dekking til te- eller kaffegjester[rediger | rediger kilde]

Kuverten blir mindre til måltider med te eller kaffe, her benytter man ikke tallerken, men asjett.

Man kan eventuelt benytte en bordbrikke under asjetten for å skape mer stil eller farge på bordet. Asjetten plasseres ca. 4 cm fra bordkanten.

Te eller kaffekoppen plasseres til høyre og litt ovenfor asjetten. Teskje eller kaffeskje legges på skålen til høyre for koppen.

Skal man servere smørbrød, snitter eller annet som krever kniv og gaffel eller kun gaffel, kan bestikket legges på venstre side av asjetten, på en serviett oppe på asjetten eller som ved lunsj/middag på hver sin side av asjetten.

Skal man servere kaker eller annet som krever skje og/eller kakegaffel skal de legges på høyre side på samme måte som kniv og gaffel. Skal dette bestikket benyttes i tillegg til kniv og gaffel plasseres det ovenfor tallerken på samme måte som for lunsj/middag.

Benyttes det tesil skal denne legges på en liten asjett eller skål litt til høyre og ovenfor tekoppen. Tekanne eller kaffekanne kan settet på et egnet bord eller skjenk, eventuelt på bordet.

Serveres det likør, konjakk eller annet drikke skal glasset plasseres på samme måte som ved lunsj/middag, til høyre over asjetten og til venstre for koppen.

Fløtemugge og sukkerskål plasseres langs midtaksen av bordet og sendes rundt. Sukkerskålen skal ha en sukkerskje når det er løst sukker eller en sukkerklype når det er sukkerbiter.

I mer uformelle sammenhenger kan man være kreativ og eksperimentere litt, men de fleste elementene bør følge det vanlige oppsettet.

Dekking til frokost eller brunsj[rediger | rediger kilde]

Skal man ha gjester til frokost eller brunsj er dette en mer uformell setting hvor man dekker på samme måte som til te eller kaffe. Men her kan man være enda mer uformell, kreativ og eksperimentere litt med pådekking og farger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Borddekking: Slik gjør du det». www.cg.no. Besøkt 11. desember 2021. 
  2. ^ a b c d «Borddekking». Matoppskrift.no (norsk). Besøkt 11. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]