Lacrosse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
lacrosse
 

Lacrosse, til tider forkortet til Lax, er et lagspill med ball som først ble spilt av kanadiske urfolk allerede så tidlig som på 1200-tallet. Lacrosse spilles på en bane med omtrent samme størrelse som en fotballbane, med ti spillere på hvert lag. Spillerne er utstyrt med køller med en stram nettlomme i enden (la crosse/crossen). Nettlommen er designet for å holde, fange og kaste ballen. Det offensive formålet med spillet er å score på motstanderens mål. Det defensive målet er å beskytte sitt mål og hindre motstanderen i å ha ballen. Stick checking, kroppskontakt og posisjon er hjelpemidler for det defensive spillet. Det er tre versjoner av lacrosse: menns Lacrosse, kvinners Lacrosse og boks-Lacrosse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lacrosse ble først spilt av indianere i Canada. I mange indianerstammer var ballsport ofte en del av et religiøst rituale, spilt for å løse konflikter, lege sykdom, utvikle sterke og smidige menn, og for å forberede stammen for krig. Indianerlegender forteller om mer enn 100 spillere fra forskjellige stammer som spilte dette spillet. Banen kunne være flere mil i lengde og bredde, og noen ganger kunne spillet vare i flere dager. De tidligste Lacrosse-ballene var laget av dådyrhud, leire, stein, og noen ganger tre.

Lacrosse er en av de eldste lagsportene i Amerika, og kan ha vært spilt siden 1200-tallet, men siden den gang har den gjennomgått mange forandringer av reglene. Tradisjonell, indiansk versjon hadde 100 til 1000 spillere på et lag. 450 meter til flere mil var ofte området spillet strakk seg utover. Lacrosse-spillet var også sagt å være en del av et rituale for å takke «Skaperen». Det moderne Ojibway-verbet «å spille Llacrosse» er «baaga'adowe».

Den franske jesuittmisjonæren Jean de Brébeuf, så Iroquois-stammen spille det i 1637. Han var den første europeeren til å skrive om spillet. Han kalte det lacrosse. Noen sier at navnet stammer fra det franske ordet for landhockey: le jeu de la crosse. Mange andre mente det stammet fra ordet «crosier», altså en bispestav. - I 1856 grunnla Dr. William George Beers, en kanadisk tannlege, Montreal Lacrosse Club. I 1867 modifiserte han spillet, minsket lengden av hvert spill og minsket antallet spillere til tolv spillere per lag. Det første spillet under Beers regler var på Upper Canada College i 1867. Upper Canada College tapte mot Toronto Cricket Club med stillingen 3-1. På 1900-tallet begynte videregående skoler, høgskoler og universiteter å spille Lacrosse. Lacrosse var med som en demonstrasjonssport i De olympiske leker i 1928 og 1932, og hver playoff ble vunnet av Johns Hopkins Blue Jays.

I USA var Lacrosse primært en regional sport sentrert rundt Maryland, New England, upstate New York, Long Island og Mid-Atlantic-statene. I senere år har populariteten spredt seg til Georgia, Alabama, Florida, Colorado, California, Texas og midtvesten. Sporten har mottatt stor mediadekning, med en vekst av høgskole-, videregående- og ungdomsprogrammer gjennom statene. Veksten av Lacrosse er grunnet introduksjonen av plasthoder i 1970, introdusert av Baltimore-baserte STX. Dette reduserte vekten og kosten av en Lacrosse-stav. Det gav også enklere og raskere pasninger og spill, enn tradisjonelle trestaver.

Spillet og regler[rediger | rediger kilde]

Menns Lacrosse blir spilt med 10 spillere på hvert lag; en keeper, tre forsvarsspillere, tre midtbanespillere og tre angrepsspillere. Forsvarsspillerne kan ikke forlate forsvarssonen, midtbanespillerne er frie til å bevege seg over banen og angrepsspillerne kan ikke forlate motstanderens forsvarssone. Unntaket fra dette er hvis en midtbanespiller tar plassen til den forsvars- eller angrepsspilleren som forlater sin sone. Dette er den mest vanlige versjonen av Lacrosse internasjonalt. Det moderne spillet ble utviklet i Canada av Dr. William George Beers i 1856. Spillet har blitt utviklet siden den gang til å inkludere beskyttelse og Lacrosse-staver laget av syntetisk materiale. Hver spiller bærer en Lacrosse-kølle, som er en kort stav på 76–101 cm. Denne typen kølle er vanlig for midtbanespillere og angrepsspillere. Den korte staven gjør den lettere og raskere å score og sende pasninger med. Fire spillere per lag kan bære en lang stav som er 130–180 cm lang. Selve skaftet på køllene er oftest laget av aluminium, men kommer også i titan, kompositt, ulike legeringer og scandium.

  • Aluminium; er den vanligste typen skaft, og har god styrke-til-vekt-ratio, standard for alle nybegynnere i Lacrosse.
  • Titan: Titanskaft gir enda høyere styrke-til-vekt-ratio enn noen aluminiumsskaft på markedet. Titan er kjent for sin overlegne styrke, og er perfekt for en spiller som trenger holdbarhet uten å ofre noen vekt. Titankøller er standard for viderekomne Lacrosse-spillere.
  • Kompositt: Komposittskaft er laget av høykvalitets karbonfiber som gir stor styrke og liten vekt. Disse skaftene gir best følelse og kontroll, teip er ikke nødvendig til disse. For viderekomne og profesjonelle Lacrosse-spillere.
  • Legering. Legeringsskaft er de letteste skaftene i Lacrosse, og har stor styrke. For viderekomne og profesjonelle Lacrosse-spillere.
  • Scandium. Laget av høy kvalitet nr. 21. Scandium-lacrosse har den beste styrke-til-vekt-forholdet. Dette skaftet er like bra for alle spillere i hvilken som helst posisjon på grunn av dets følelse og holdbarhet. For viderekomne og profesjonelle Lacrosse-spillere.

Crossehode/nett på både kort og lang crosse skal være 16–25 cm bredt. På keeperens cross er nettet ca. 25–30 cm bredt. Nettet skal være så «dypt» at ballen ikke stikker opp av hodet. Ballen er laget av massiv gummi og er hvit, gul eller oransje. Ballen har en omkrets på ca. 20 cm, og er ca. på størrelse med en tennisball. Alle spillere skal ha på seg hjelm, tannbeskyttere, hansker, skulderbeskyttelse, albue/armbeskyttelse. Det er også en god idé å beskytte ribben og andre steder man finner det nødvendig. Susp er også viktig. Keeperen skal ha både hals- og brystbeskyttelse.

For damer er spillet noe annerledes. Det er to ekstra spillere på hvert lag, og nettlommen på crossen er ikke tillatt så dyp som for herrer. Dette gjør det enklere å slå ballen ut, siden reglene for fysisk kontakt er mye strengere grunnet den kvinnelige anatomi. På grunn av dette bruker jentene også mye mindre beskyttelsesutstyr.

Banen er 100 meter lang og 55 meter bred. Målene er 1,8 meter brede og 1,8 meter lange. Målet sitter inne i en sirkel som er ca. 5,5 meter i diameter. Hvert offensiv- og defensiv-område er begrenset av en markerende boks på bakken. Hvert kvarter og etter hvert mål, starter spillet med en «face-off»; to spillere legger Lacrosse-køllene horisontale ved ballen, hodet av skaftet cm unna ballen og enden av skaftet pekende nedover midtfeltslinjen. Faceoff-spillerne klapper for ballen, ofte klamper den under køllen, så sender de den ut til sine lagkamerater. Forsvarsspillerne og angrepsspillerne kan ikke gå over sin linje før en av midtspillerne har ballen eller at ballen krysser den begrensende linjen. Hvis et medlem er nær ballen og den går utenfor spillarealet, må spillet starte på nytt med at motstanderlaget får ballen. Under spillet kan lag bytte ut spillere fritt, men noen ganger blir utbytte begrenset av en linje en må krysse for å bli kalt inn.

De fleste straffene ender med at en spiller blir sendt inn i straffeboksen, og laget må spille uten ham i ca. 30-60 sekunder. Straffetiden utvides ved alvorligere ulovlige handlinger. Laget med straffe blir ofte kalt «man down» og motstandslaget er «man up». Offsides blir straffet med 30 sekunders straffe; offside skjer når det er mer enn seks spillere på en halvside av banen. Sonene er separert ved midtlinjen. Defensivspillere og angrepsspiller kan krysse midtlinjen, men laget må sørge for at en midtspiller blir igjen for å unngå straffe, en midtspiller vil ofte heve sin crosse for å signalisere til laget sitt at han blir igjen.

Spillet er svært fysisk og både kroppstaklinger og slag med køllene er tillatt innenfor visse regler. Slåssing er ulovlig i Boks-Lacrosse, men det som skiller Boks-Lacrosse (og Ishockey) fra andre sporter, er at på toppnivået innen profesjonell- og junior-Lacrosse er det en 5-minutters straff for slåssing, og spillerne blir ikke utvist for deltakelse i slåsskamp.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Stick: Sticken eller crossen er laget av metall med ramme i hardplast med nett i enden. Angripernes og midtbanens sticks skal være ca. 105 cm lang. Forsvarets sticks skal være mellom 130 – 180 cm lang.

Nett: Stickens hode/nett skal være mellom 16 – 25 cm bredt. På keeperens cross er nettet ca. 25 – 30 cm bredt. Nettet skal være så "dypt" at ballen ikke stikker opp av hodet.

Ball: Ballen er laget av massiv gummi og er hvit, gul eller oransje. Ballen har en ca. 20 cm i omkrets og er ca. på størrelse med en tennisball.

Hjelm: Hjelmen er til beskyttelse, og beskytter hele ansiktet. Den er på størrelse med en ishockey-hjelm og skal bæres av alle mannlige lacrossespillere.

Tannbeskytter: Tannbeskytteren skal bæres av alle og skal ha en meget synlig farge.

Hansker: Alle spillere skal bruke spesielle beskyttelseshansker. Hansken ligner en ishockey-hanske. Det er forbudt å skjære i, eller på annen måte modifisere hansken.

Annet utstyr: Alle spillere bortsett fra keeper, skal bære skulderbeskyttelse og albue/armbeskyttelse. Det er også en god idé å beskytte sine ribben og andre steder på kroppen hvor man finner det nødvendig. Keeperen skal ha både hals og brystbeskyttelse, sammen med det annet utstyr.

Ferdigheter[rediger | rediger kilde]

Catching: Kunsten å ta i mot en ball med sticken. Checking: Kunsten å fjerne ballen fra motstanderens stick. Poke Check: Et check hvor spilleren støter hodet på sticken sin mot motstanderens stick ved å holde sticken med topphånden og støte med bundhånden. Slap Check: Et poke check hvor spilleren slår hodet på sticken sin på motstanderens stick. Wrap Check: En etthånds check hvor forsvareren tar sin stick rundt motstanderens kropp for å fjerne ballen. Cradling: En koordinerende bevegelse med armer og håndledd som holder ballen sikkert i kurven og klar til å bli spilt eller skutt mens det løpes. Cutting: En bevegelse av en offensiv spiller uten ball mot motstanders mål med forventning om å skyte. Feeding: Spiller ballen til en medspiller, som er i posisjon til å skyte på mål. Passing: Kunsten å spille ballen til en medspiller med sticken. Scooping: Kunsten å plukke en løs ball opp med sticken. Shooting: Kunsten å kaste ballen med sticken mot mål i et forsøk på å score.

Posisjoner[rediger | rediger kilde]

Lacrosse-kamp

Angrep: Angriperens oppgave er å score mål. Angriperen beveger seg generelt bare i den offensive delen av banen. En god angriper mestrer sticken med begge hender og er kjapp slik at han hurtig kan bevege seg rundt målet. Hvert lag skal ha tre angripere på banen om gangen. Midtbane: Midtbanens oppgave er å dekke hele banen både offensivt og defensivt. Midtbanespilleren kan vende hele spillet i en kamp, og skal ofte sørge for å få ballen ut av forsvaret for deretter at starte et angrep. En god midtbanespiller skal være god til både å kaste, ta i mot og plukke opp ballen. Hurtighet og overblikk er to nøkkelord for midtbanen. Hvert lag skal ha tre midtbanespillere om gangen. Forsvar: Forsvarets oppgave er å forsvare målet. Forsvarsspilleren kan kun spille i den defensive delen av banen. En god forsvarer må reagere raskt. Aggressivitet og hurtighet er to nøkkelord for forsvarsspilleren for å være effektiv. Hvert lag skal ha tre forsvarsspillere på banen om gangen. Keeper: Keeperens oppgave er å forsvare målet og forhindre det andre laget i å score. En god keeper skal være i stand til at lese spillet og dirigere sitt forsvar. En god keeper skal også ha god reaksjonsevne både med hender og øyne, samt være i stand til å takle hard. God reaksjonsevne og konsentrasjon er to nøkkelord for keeperen. Hvert lag skal ha en keeper på banen om gangen.

Lacrosse i Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Lacrosse i Norge

Norges Lacrosse Forbund (NLF) ble dannet 3. april 2007 av Ole Petter Syrrist-Leite, Axel Heiberg-Andersen og Magnus Nøkleby som det nasjonale ledende organet for Lacrosse. Fra 1. januar 2010 er Lacrosse tatt opp i Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF), gjennom fleridrettsforbundet Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF). Målet til Norsk Lacrosse er å sikre en samlet og ansvarlig organisasjon som utvikler og promoterer sporten ved å tilby ulike tjenester til medlemmer og lag. Ved å inspirere til deltakelse og sikre spillets integritet, bistår man med muligheten til å oppdage, lære, delta og spille en av verdens raskest voksende idretter. Det voksende miljøet i Norge består av i ca. 600 aktive Lacrosse-spillere, først og fremst i studentmiljøer. Det finnes 14 Lacrosse-klubber i Norge med totalt 26 lag per 1. januar 2018.

6.-16. august 2008 deltok Norge for første gang i europamesterskapet (EM) i Lahtis i Finland. Blant totalt 18 nasjoner kom det norske laget på en 14.-plass, etter 4 tap og 3 seire. Norge deltok for første gang i et VM i 2010. Det internasjonale forbundet Federation of International Lacrosse (FIL), arrangerte VM i Manchester. I 2012 deltok Norge i EM som ble arrangert i Amsterdam, Nederland. Norge kom på 14.-plass av 17 lag.[1] I 2014 ble VM arrangert i Denver, USA. Norge kom da på 25.-plass av 38 lag. I 2016 ble EM arrangert i Budapest, Ungarn der Norge avsluttet med 12.-plass av 24 lag. Under VM i 2018 som ble arrangert i Netanya, Israel kom Norge på en 17. plass av 46 lag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amsterdam 2012, European championship lacrosse. «Results EC 2012». Arkivert fra originalen 29. august 2013. Besøkt 22.07.2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]