Sibirturt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lactuca sibirica»)
Sibirturt
Nomenklatur
Mulgedium sibiricum
(L.) Benth. ex Maxim.
Synonymi
Lactuca sibirica
Populærnavn
sibirturt[1]
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAsterales
FamilieKurvplantefamilien
SlektLactuca
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: elvebredder, fuktige steder i skog og eng
Utbredelse: nordlige områder i Eurasia

Sibirturt (Mulgedium sibiricum) er en plante i salatslekten i kurvplantefamilien. Den er i en egen slekt, sibirturtslekten (Mulgedium). Sibirturt er en typisk art for det boreale barskogsbeltet i nordlige områder i Eurasia. Den vokser fra nordlige Norge og Sverige og store deler av Finland østover til Kamtsjatka, Sakhalin, Kurilene og Hokkaido. I Norge vokser den fra Salangen i Troms til Sør-Varanger i Finnmark. Voksesteder er fuktige skogsområder, enger, sand og grus ved elver og vassdrag og i grøfter.

Planten er flerårig og vokser med en ugrenet stilk som typisk blir 25–100 cm høy. Stilken har flere smale, lansettformede blader som kan ha ben eller fintannede kanter. Den blomstrer i juli–august med blå eller lyslilla blomster som sitter i kvaster og er rundt 2 cm brede. Fruktene er dunete og opptil 5 mm lange.

Sibirturt har mange fellestrekk med tatarturt, men skiller seg ved at sistnevntes kurver sitter i klaser mens bladene er litt parflikede. Artene turt (Cicerbita alpina) og kjempeturt (C. macrophylla) har lignende blå blomster, men skiller seg fra sibirturt ved å ha kjertelhårede blomsterkurver med skaft.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 25. februar 2022. Besøkt 25. februar 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av sibirturt Mulgedium sibiricum som LC→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]