Lavatera phoenicea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lavatera phoenicea
Blomster
Nomenklatur
Lavatera phoenicea
Vent.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenkattostordenen
Familiekattostfamilien
UnderfamilieMalvoideae
TribusMalveae
Slektpoppelroseslekta
Økologi
Utbredelse: Tenerife

Lavatera phoenicea er en plante i kattostfamilien som er endemisk for Tenerife i Kanariøyene.

Den er en opptil 2,5 m høy busk. Bladene er håndflikete med smalere fliker enn hos Lavatera acerifolia. Blomstene sitter tre–fem sammen i bladhjørnene. Kronbladene er lakserosa. Planten viser tilpasning til pollinering av fugler. Kanarigransanger og kalottmeis besøker blomstene hyppigst, men også andre spurvefugler og insekter spiller en rolle.

Lavatera phoenicea er sjelden og finnes bare i Anaga- og Tego-massivene nord på Tenerife. Disse vulkanske massivene er 11–3 millioner år gamle og blant de eldste delene av øya. Her vokser planten i termofilt kratt sammen med mastikstre, Jasminum odoratissimum og Rhamnus crenulata. Av og til forekommer den i overgangen til mer fuktig laurbærskog sammen med Morella faya og trelyng.

Arten blir av og til skilt ut i ei monotypisk slekt som Navaea phoenicea. Molekylærgenetiske studier viser at den har en basal posisjon som søsterarten til alle andre arter i slektene Malva og Lavatera. Planten er en palaeoendemisme som tilhører en utviklingslinje som har oppstått på fastlandet, men som bare har overlevd på Tenerife.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • D. Bramwell og Z.I. Bramwell (1974). Wild flowers of the Canary Islands. London og Burford: Stanley Thornes (Publishers) Ltd. s. 161. ISBN 0-85950-010-1. 
  • B. Valdés (2011). «Malva phoenicea». Malvaceae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 28. januar 2021. 
  • «Malva phoenicea». Plants of the World Online. Kew Science. Besøkt 28. januar 2021. 
  • «The Lavatera Pages: Lavatera phoenicea». Malvaceae Info. Besøkt 28. januar 2021. 
  • A.G. Fernández de Castro, J.C. Moreno‐Saiz og J. Fuertes‐Aguilar (2017). «Ornithophily for the nonspecialist: differential pollination efficiency of the Macaronesian island paleoendemic Navaea phoenicea (Malvaceae) by generalist passerines». American Journal of Botany. 104 (10): 1556–1568. ISSN 1537-2197. doi:10.3732/ajb.1700204. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]