Lengde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lengde
Nærbilde av National Prototype Meter Bar No. 27, laget i 1889 av Det internasjonale byrå for mål og vekt og gitt til USA, den fungerte som standard for å definere alle lengdenheter i USA fra 1893 til 1960.
Informasjon
Vanlige symbolerl
SI enhetmeter (m)
DimensjonL
For friidrettsøvelsen, se Lengdehopp.

Lengde er et mål på avstand. I de fleste målesystemer velges en baseenhet for lengde, som alle andre enheter er avledet fra. I det internasjonale systemet for enheter (SI) er baseenheten for lengde én meter.

Lengde forstås ofte som den mest utvidede dimensjonen til et fast objekt.[1] Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle og kan avhenge av posisjonen objektet er i.

Forskjellige termer for lengden på et fast objekt brukes, og disse inkluderer høyde, som er vertikal lengde eller vertikal utstrekning, og bredde eller dybde. Høyde brukes når det er en base som vertikale målinger kan tas fra. Bredde refererer vanligvis til en kortere dimensjon når lengden er den lengste. Dybde brukes til den tredje dimensjonen til et tredimensjonalt objekt.[2]

Lengde er mål på én romlig dimensjon, mens areal er et mål på to dimensjoner (lengde i kvadrat) og volum er et mål på tre dimensjoner (lengde i kubikk).

Historie[rediger | rediger kilde]

Måling har vært viktig helt siden mennesker bosatte seg fra nomadisk livsstil og begynte å bruke byggematerialer, okkuperte land og handlet med naboer. Etter hvert som handelen mellom forskjellige steder økte, økte behovet for standard lengdeenheter. Og senere, ettersom samfunnet er blitt mer teknisk orientert, kreves det mye høyere nøyaktighet av måling i et stadig mer mangfoldig sett av felt, fra mikroelektronikk til interplanetarisk rekkevidde.[3]

Under Einsteins spesielle relativitetsteori kan lengde ikke lenger betraktes som konstant mellom alle referansesystemer. Dermed vil en linjal som er én meter lang i én referanseramme ikke bli observert som én meter lang ifra en annen referanseramme som beveger seg i forhold til den. Dette betyr at den observerte lengden på et objekt varierer avhengig av hastigheten til observatøren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «WordNet Search - 3.1». wordnetweb.princeton.edu. Besøkt 24. februar 2021. 
  2. ^ «Measurement: Length, width, height, depth – Elementary Math» (engelsk). Besøkt 24. februar 2021. 
  3. ^ History of Length Measurement (PDF). National Physical Laboratory. Arkivert fra originalen (PDF) .