Fredløs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lysimachia vulgaris»)
Fredløs
Nomenklatur
Lysimachia vulgaris
L., 1753
Populærnavn
fredløs
Hører til
fredløsslekten,
fredløsfamilien,
Ericales,
Asteridae
Økologi
Habitat: fuktig skog, eng og myr
Utbredelse: Norge: Sør-Norge til og med Nord-Trøndelag, forvillet i Tromsø og noen andre stedere i Nord-Norge. Utbredelseskart:[1].Ellers i nordlige deler av Eurasia

«Fredløs» har også en historisk juridisk betydning.

Lysimachia vulgaris

Fredløs (Lysimachia vulgaris) er en flerårig plante i fredløsslekten av fredløsfamilien, som kan bli fra 50 cm opp til 1,5 meter høy. Den har gule blomster med fem halvveis klokkedannende kronblad, som innerst i blomsterbunnen er oransje-rød. Blomstene sitter i de øverste bladhjørnene samt oppover hele toppen av stilken.

Bladene er mørk grønne, spisse og avlange, og står ofte tre og tre i en krans om stengelen. Bladene kan også stå i grupper på to eller fire. Fredløs trives opp til 400 moh. på Østlandet, samt langs kysten mer spredt opp til Møre. Fredløs liker fuktig mark, enger, myr og sumpområder, samt fuktig skogsterreng.

Den likner mye på fagerfredløs (Lysimachia punctata), som har mer bladfylte blomsterkranser, og svareprikkede undersider på bladene. Bladene er også mer slankt lansettformede. Fagerfredløs trives som hageplante og i fuktig mark i skogsbryn og på myr og enger.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Planten har vært brukt medisinsk siden oldtiden, den virker astringerende og kan hjelpe mot dysenteri og fordøyelsesplager. Dioskorides omtaler en plante han kaller "Lysimachion", men det er ikke helt klart hva han mener siden han nevner både gylne og røde blomster. Han kan muligens ha blandet den sammen med kattehale (Lythrum salicaria)

En annen anvendelse er som fargeplante, der roten gir brun farge og blad og stengel gir gul farge [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. januar 2015. Besøkt 26. januar 2015. 
  2. ^ http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/lysi_vul.htm

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]