Marianergropen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marianergropen er markert på kartet til høyre i bildet.
Kart
Marianergropen

Marianergropen (ofte skrevet Marianegropen) er verdens dypeste dyphavsgrop. Marianergropen ligger vest i Stillehavet, øst for Marianene, 342 km sørvest for Guam. Gropen markerer også grensen der to tektoniske plater møtes; Stillehavsplaten trykkes under Filippinerplaten.

Marianergropens maksimale dybde er i Challengerdypet, 11 034 meter under havflaten. Hvis man tar breddegraden og ekvatorkrumningen med i beregningen, er gropen ca. 6 366,4 kilometer fra jordens sentrum. Det arktiske havet er til sammenligning mindre dypt, 4–4,5 km, men dets bunn er likevel cirka 13,6 km nærmere Jordens sentrum, med en avstand på cirka 6 352,8 km.

I bunnen av gropen, hvor de tektoniske platene møtes, skaper vannsøylen et trykk på 1086 bar (15750 psi), mer enn tusen ganger det atmosfæriske trykket ved overflaten.

Trieste[rediger | rediger kilde]

Batyskafen USS «Trieste» rett før rekorddykket i Marianergropen 23. januar 1960
Tverrsnitt av Marianergropen

Den 23. januar 1960 nådde oseanografen Jacques Piccard, med batyskafen (spesial-ubåten) USS «Trieste» en dybde på 10 912 meter. Det var det lengste et menneske hadde kommet ned i gropen.

Kaikō[rediger | rediger kilde]

Kaikō (海溝, «Havgrop») var en dyphavs-ROV (fjernstyrt undervannsfarkost) konstruert av JAMSTEC, et japansk firma, som i 1995 dykket i Challengerdypet.

Nereus[rediger | rediger kilde]

I 2009 ble den fjernstyrte ubåten Nereus sendt ned i Challengerdypet i Marianergraven i en dybde på 10 902 meter.

Deepsea Challenger[rediger | rediger kilde]

Den kanadiske filmregissøren James Cameron nådde den 25. mars 2012, bunnen av Marianergropen i farkosten Deepsea Challenger.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]