Minibank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minibank utbetaler vanligvis et kontantbeløp som debiteres en bankkonto eller et kredittkort, oppgir kontosaldo og siste posteringer.

En minibank er en maskin som lar brukere som identifiserer seg med et personlig bankkort og tilhørende PIN-kode ta ut kontanter og sjekke saldo på sine konti til enhver tid. Mange minibanker tar også mot kontanter eller sjekker, og lar folk kjøpe frimerker og ladekort for mobilabonnement basert på forhåndsbetaling.

På den ene side må kunden gi seg selv service i stedet for at bankansatte utfører tjenestene. På den annen side er minibanken alltid tilgjengelig.

Verdens første minibank ble installert i Enfield Town i London 27. juni 1967 av Barclays Bank.[1]

I Norge ble de første kontantautomater tatt i bruk i 1970 av 4 banker i Oslo.[2]

I moderne minibanker identifiserer kundene seg med et plastkort med en magnetisk stripe som inneholder kundens kontonummer og andre data, og ved å taste inn et numerisk passord kalt PIN (personlig identifikasjonsnummer). Vanligvis, hvis denne koden blir slått inn feil for mange ganger, vil minibanken beholde kortet som en sikkerhetsprosedyre for å forhindre at kortet blir brukt av feil bruker.

Minibank er et begrep som bare finnes i norsk språk. På svensk kalles slike maskiner uttagsautomat eller bankomat, på dansk pengeautomat og på engelsk ATM (Automated teller machine).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ klartale.no Minibanken fyller 50 år
  2. ^ Dagbladet 1970/107/1/3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]