Motorbåt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åpen motorbåt med innendørs motor på Hasslö i Blekinge, Sverige.

Motorbåt betegner en båt som drives med motor, dampdrevet, dieseldrevet eller bensindrevet, til forskjell fra robåt og seilbåt. De dampdrevne motorene kom for alvor i bruk rundt 1850, i fiskeriene først omkring 1900-tallet.

Franskmannen Lenoir benyttet en lysgassmotor i en båt i 1860-årene, men det var først etter at Gottlieb Daimlers lettere bensinmotor ble lansert i en båt i 1887 at slike båter fikk noen stor utbredelse.[1]

Etter hvert som det ble alminnelig med motor i båtene, ble eldre betegnelser tatt i bruk også for disse. Eksempler på dette er motorsnekke og motorsjekte. Motorsnekkene og -sjektene var på omkring 20 fot, de var bygd i tre og hadde gjerne ensylindrede, innenbords bensinmotorer på ca. 4 HK fra Sleipner (Fredrikstad), FM (Fredrikstad Motorfabrikk), Marna (Mandal) eller en dieselmotor fra Sabb eller Wichmann i Bergen.

Motorsnekker kom i bruk som lystbåter og til hobby- og fritidsfiske fra 1930-tallet og er fremdeles populære. Før utenbordsmotoren ble vanlig, var «motorbåt» i mange år gjerne ensbetydende med en båt som dette.

I dag skiller vi mellom innenbordsmotorer og utenbordsmotorer. Videre kan det skilles mellom motorer som drives med diesel og med bensin. I de siste årene markedsføres utenbordsmotorer både som 2- og 4-taktere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brudevoll, Bjørn Aakre (5. november 2020). «motorbåt». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 5. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]