Music Corporation of America

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Music Corporation of America
Music Corporation of America
EierSeagram Company Ltd.
Etablert10. november 1958[1]
Grunnlegger(e)Jules C. Stein, William R. Goodheart, Jr.
StatusAktiv
LandUSA
LokasjonChicago

The Music Corporation of America, vanligvis kun kjent som MCA, var et USA-basert firma i musikk. MCA publiserer musikk, bøker og driver et plateselskap.

MCA ble grunnlagt som et "musikkbooking"-agentur basert i Chicago, Illinois i 1924 av Jules Stein. Firmaet var pionerer med å praktisere band på turné. Tidlig fremstående MCA-bookede artister inkluderte King Olvier og Jelly Roll Morton.

Lew Wasserman ble fort forfremmet og satt til å styre MCA i nesten 40 år. Under hans ledelse ekspanderte firmaets tilstedeværelse til fjernsyn (grunnla EMKA, Ltd., som eier Paramounts filmbibliotek før 1948 og Revue Studios, toppleverandøren av fjernsyn for alle kringkastingsnettverk i 30 år). Wasserman ekspanderte også MCA med å kjøpe Universal Studios i 1962, snudde det rundt og gjorde det om til et førsteklasses filmstudio som produserte storselger etter storselger og han styrket firmaets tilstedeværelse innen musikk. Andre ledere i firmaet er Sidney Sheinberg, som var styreleder for MCA, og Ned Tanen, tidligere sjef for Universal Pictures.

MCA gikk inn i platebransjen i 1962 med oppkjøpet av det USA-baserte Decca Records, som inkluderte Coral Records og Brunswick Records. Disse merkene ble lagt under MCA Records tidlig på 1970-tallet. Firmaet gikk inn i forleggerbransjen i 1975 med oppkjøpet av "G.P. Putnam's Sons". I 1979 kjøpte det ABC Dunhill Records med dets datterselskaper ABC Records, Paramount Records, Impulsive Records, Dot Records og Dunhill Records. Chess Records ble kjøpt i 1985 mens Motown Records ble kjøpt i 1988 og solgt igjen til Polygram i 1993.

GRP Records og Geffen Records ble kjøpt i 1990, det samme året som MCA Corporations holdingselskap ble kjøpt av Matsushita-gruppen.

Seagram Company Ltd. kjøpte i 1995 80% av aksjene i MCA INC. og samme år droppet de nye eierne MCA-navnet og firmaet endret struktur til Universal Studios og dens musikkdivisjon, MCA Music Enternainment Group ble døpt om til Universal Music Group. I 1996 solgte Seagram "G.P. Putnam's Sons" til Pinguin Group. I 1998 kjøpte Seagram PolyGram fra Philips og fusjonerte det med Universal Music Group. Da Seagram Company Ltd. ble kjøpt opp av det franske selskapet Pernod Ricard, ble Universal holding solgt til Vivendi Universal.

Våren 2003 ble MCA Records lagt under Geffen Records. Deres country-musikkmerke, MCA Nashville Records, er fortsatt i drift.

Artister[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ besøkt 30. januar 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]