Morella rubra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Myrica rubra»)
Morella rubra
Nomenklatur
Myrica rubra
Lour. Siebold & Zucc.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenbøkeordenen
Familieporsfamilien
SlektMorella
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Kina, Japan, Korea, Filippinene

Morella rubra (forenklet kinesisk: 杨梅; pinyin: yángméi) er en art i porsfamilien. Den var tidligere kjent som Myrica rubra.

Den er et eviggrønt tre som blir opptil 15 m høyt med en stammediameter på 60 cm. Barken er grå. Bladene er læraktige, snaue, 5–14 cm lange og 1–4 cm brede. Undersiden er lysegrønn med gylne kjertler og oversiden mørkegrønn. Bladranden varierer fra hel til sagtannet langs ytre halvdel.

Blomstene er enkjønnede, og hann- og hunnblomster sitter på ulike planter (særbu). Hannraklene er 1–3 cm lange og sitter enkeltvis, eller av og til noen få sammen, i bladhjørnene. Hunnraklene er 0,5–1,5 cm lange og sitter enkeltvis i bladhjørnene. Hunnblomsten er omgitt av 4 høyblad, og hannblomsten har 4–6 pollenbærere. Pollenknappene er mørkerøde. Blomstringstida er i mars–april, og frukten er moden i mai–juli. Frukten er rund, mørkerød eller purpurrød og 1–1,5 cm i diameter. Dyrkete trær har frukt med en diameter opptil 3 cm.

Morella rubra vokser vilt i Kina, Taiwan, Japan, Korea og Filippinene. Den er mye dyrket for frukten i de sørkinesiske provinsene Zhejiang, Fujian og Guangdong. Frukten spises fersk, tørket og hermetisert, og den brukes til å lage jus og vin. Den inneholder mange antocyaniner og skal ha helsebringende effekt. Arten er blitt dyrket i mer enn 2000 år, og det finnes mer enn 100 kultivarer. Den dyrkes på et areal på 340 000 ha, og årlig produksjon er 1,1 millioner tonn med en estimert verdi på 1,5 milliarder amerikanske dollar.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]