Flikkjempe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Plantago coronopus»)
Flikkjempe
I en asfaltsprekk i Tyskland
Nomenklatur
Plantago coronopus
L.
Populærnavn
flikkjempe
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenleppeblomstordenen
Familiekjempefamilien
TribusPlantagineae
Slektkjempeslekta
Økologi
Habitat: på saltholdig jord
Utbredelse: Europa, Makaronesia, middelhavslandene og sørover til Eritrea og østover til Sentral-Asia; forvillet andre steder

Flikkjempe (Plantago coronopus) er en plante i kjempefamilien.

Den er to- eller flerårig, av og til ettårig, og blir 3–15 cm høy. Bladene er linje- til lansettformede, parflikete og hårete og sitter i en grunnstilt rosett. Blomstene sitter i et ganske kort og glissent aks i enden av en oppstigende stengel som er lengre enn bladene. Blomstringstida er i juli–august. Krona er melkehvit, og pollenknappene er gulaktige. Frukten er en kapsel med 1–5 frø.

Flikkjempe vokser på saltholdig jord langs kysten, men den kan også finnes i innlandet, for eksempel langs veger som saltes. Arten er utbredt i Europa nordover til Færøyene, Danmark og Sør-Sverige, Makaronesia, middelhavslandene og sørover til Saudi-Arabia og Eritrea, og østover til vestlige Pakistan og Sentral-Asia. Den er forvillet i tempererte deler av Nord- og Sør-Amerika, Sør-Afrika og New Zealand. I Norge er den bare funnet tre ganger, og alle funnene var på ballastjord for over hundre år siden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomsterstand