Hopp til innhold

Tyrihjelmfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Polychrysia moneta»)
Tyrihjelmfly
Nomenklatur
Polychrysia moneta
Fabricius, 1787
Populærnavn
tyrihjelmfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamiliePlusiinae
SlektPolychrysia
Økologi
Habitat: skogkanter og lysninger, hager
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Tyrihjelmfly (Polychrysia moneta) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt nord til Hedmark, Oppland og Hordaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 35 – 39 mm), brungult nattfly med noe metallisk skinn. Arten er ganske karakteristisk og kan ikke forveksles med noen annen art som forekommer i Norge. Labialpalpene er lange, sigdformede og står opp foran hodet. Forkroppen (thorax) er brungul med høye skrå-kjøler av oppstående hårlignende skjell. Forvingen er lyst gul med brunlig bestøvning og spredte, små, svarte flekker i den ytre delen, og brune årer. I vingespissen er det en skinnende, gulhvit flekk som bakover er avgrenset av en brunrød bue. Den indre mellomlinjen er smal og brun, ytre mellomlinje kraftig, rødbrun, med en spisst V-formet utbuktning i den fremre delen. Bølgelinjen er brun, kraftig bølgete, dobbel i den fremre delen som gjennomskjærer den lyse flekken i vingespissen. Nyre- og ringmerkene er ganske store, metallisk hvite med brun kant, gjennomskåret av mørkere vingeårer. Bakvingen er lyst gråbrun, med grålig bestøvning i den ytre delen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skogkanter og lysninger i skogen, også i fjellbjørkeskog, og i hager. Larvene, som overvintrer, utvikler seg mellom sammenspunne blader av tyrihjelm (Aconitum septentrionale), riddersporer (Delphinium spp.) og ballblom (Trollius europaeus). De voksne sommerfuglene flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er holarktisk, det vil si at den er utbredt både i den palearktiske sone og i Nord-Amerika. I Norge er den nokså vanlig på Sørlandet og på Østlandet nord til den nordlige delen av Gudbrandsdalen. På Vestlandet finnes den nord til Bergens-området, men mangler i ytre strøk fordi næringsplantene ikke vokser der.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, tyrihjelmfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Polychrysia moneta på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata