Skarlageneik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Quercus coccinea»)
Skarlageneik
Høstfarger
Nomenklatur
Quercus coccinea
Münchh.
Populærnavn
skarlageneik
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenFagales
Familiebøkefamilien
Slekteik
Økologi
Habitat: som regel på lett jord
Utbredelse:

Skarlageneik (Quercus coccinea) er et løvfellende tre som vokser i østlige deler av USA.

Den blir opptil 30 m høy. Nedre del av stammen har ikke merker etter døde greiner. Barken er sølvgrå og glatt med store korkporer på unge trær, mens barken hos eldre trær er mørkegrå, fint furet og vortete. Bladene er avlange til elliptiske, 7–16 cm lange og 8–13 cm brede. Bladstilken er 2,5–6 cm lang. Bladet har tre fliker på hver side; basalfliken er vinkelrett eller tilbakebøyd, midtfliken utoverstående og tredje flik rettet framover. Tredje flikpar har ofte ulik lengde på hver side. Bladene er glinsende grønne på oversiden og glinsende lyse under. Høstfargen er dypt karmosinrød. Nøttene bruker 1,5 år på å bli modne. Nøtteskåla dekker mellom en tredjedel og halvparten av nøtta.

Skarlageneik vokser best på ganske tørr sand- eller grusjord i litt høyereliggende områder. Den forekommer som regel sammen med andre eikearter og furu, men på Ozarkplatået i Missouri vokser den i nesten rene bestander. I undervegetasjonen er blomsterkornell, bredbladkalmia, syretre og bærlyng vanlig.

Nordgrensen går fra sørvestre Maine vestover til New York, Ohio, sørlige Michigan og Indiana. Vestgrensen går gjennom sørlige Illinois, sørøstlige Missouri og sentrale Mississippi. Sørgrensen går gjennom sørlige Alabama og sørvestlige Georgia, og østgrensen går i overgangen mellom kystsletta og Appalachene nordover til Virginia.

Dette treslaget er mye plantet både i USA og Europa på grunn av de praktfulle høstfargene. Kultivaren 'Splendens' har ekstra store, glinsende blad.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]