Seremonielt grevskap (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

De seremonielle grevskap i England (engelsk: ceremonial counties) er områder i England som får utnevnt en stattholder (Lord-Lieutenant), en personlig representant for den britiske monarken. Grevskapene er definert av regjeringen, og følger i utgangspunktet grensene for administrative grevskap; i mange tilfeller er det seremonielle dog større enn det administrative, for enkelte byer er selvstyrte enheter som ikke er underlagt et grevskap. Når man omtaler et grevskap som en geografisk enhet, er det oftest det seremonielle man sikter til.

Kart[rediger | rediger kilde]

  1. Northumberland
  2. Tyne and Wear
  3. Durham
  4. Cumbria
  5. Lancashire
  6. North Yorkshire
  7. East Riding of Yorkshire
  8. South Yorkshire
  9. West Yorkshire
  10. Stor-Manchester
  11. Merseyside
  12. Cheshire
  13. Derbyshire
  14. Nottinghamshire
  15. Lincolnshire
  16. Rutland
  17. Leicestershire
  18. Staffordshire
  19. Shropshire
  20. Herefordshire
  21. Worcestershire
  22. West Midlands
  23. Warwickshire
  1. Northamptonshire
  2. Cambridgeshire
  3. Norfolk
  4. Suffolk
  5. Essex
  6. Hertfordshire
  7. Bedfordshire
  8. Buckinghamshire
  9. Oxfordshire
  10. Gloucestershire
  11. Bristol
  12. Somerset
  13. Wiltshire
  14. Berkshire
  15. Stor-London
  16. Kent
  17. East Sussex
  18. West Sussex
  19. Surrey
  20. Hampshire
  21. Wight
  22. Dorset
  23. Devon
  24. Cornwall
Ikke vist: City of London, ligger innenfor Greater London.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter at det i 1888 ble etablert nye styringsorganer og enheter – grevskapsråd (county council) og grevskapsvalgkrets (county borough) – ble løytnantskapet reformert. Noen steder hadde lenge hatt en kongelig løytnant, som f.eks. Bristol, men andre steder brukte man de tradisjonelle grevskapene som basis for å opprettet seremonielle grevskaper. De administrative grevskapene ble satt sammen med selvstyre valgkretser; det seremonielle Leicestershire består av det administrative Leicestershire pluss grevskapsvalgkretsen Leicester. Områder som ble delt, som Suffolk (delt i East Suffolk og West Suffolk, ble beholdt som ett seremonielt grevskap.

Forskjellen mellom de tradisjonelle og de nye grevskapene er i de fleste tilfeller ikke så stor, men noen byer ble flyttet, enten i 1888 eller på senere tidspunkter. Den eneste store forskjellen er at man tidligere hadde Grevskapet London; i 1965 ble Stor-London (Greater London) opprettet, og løytnantskapet Middlesex ble avskaffet som en følge av dette.

I 1974 ble grevskapsvalgkretsene avskaffet, og det ble foretatt en større reform av de administrative grevskapene. Flere grevskaper ble oppløst og fordelt på andre i 1990-årene: Avon, Cleveland, Hereford and Worcester, og Humberside.

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]