Sic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sic (latin, «slik», sic erat scriptum, slik ble det skrevet) er en merknad man setter i parentes for å indikere at en uvanlig staving eller skrivemåte for et ord, en frase eller et sitat skal leses eller skrives på nøyaktig den måten det er vist (at det altså ikke er en stavefeil), og derfor ikke skal rettes opp.

Sic kan ha to forskjellige betydninger; enten var stavefeilen gjort fra før av personen man siterer, men at det ville være ukorrekt å rette opp feilen, eller at det bare ser ut til å være en feil, men faktisk er korrekt. For eksempel, hvis man siterer en person som heter Sandra Ballock (altså ikke skuespilleren Sandra Bullock), kan man skrive «En lokal innbygger, Sandra Ballock (sic), sa i et intervju at ...».

Sic kan også brukes sarkastisk, for å henlede leserens oppmerksomhet mot en dumhet eller på annen måte oppsiktsvekkende opplysning.[1]

Hovedformålet med å bruke ordet er å unngå hyperkorreksjoner, det vil si feilaktige rettelser, det være seg tenkte korreksjoner eller endringer utført i teksten.

En vanlig misoppfatning er at «sic» står for det engelske «spelled incorrectly» (stavet feil), men det er en misforståelse, selv om «sic» ofte brukes til å peke ut en uvanlig eller ukorrekt stavemåte.[2][3]

Bruk i faste uttrykk[rediger | rediger kilde]

Ordet sic brukes også i en rekke faste latinske uttrykk:

  • «Sic transit gloria mundi» («slik svinner verdens herlighet»)
  • «Sic semper tyrannis» («slik alltid for tyranner»)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Garner, Bryan A. (1. januar 2001). «A Dictionary of Modern Legal Usage» (engelsk). Oxford University Press. Besøkt 6. mars 2016. 
  2. ^ «Abbreviations.com». Besøkt 27. januar 2010. 
  3. ^ «Thefreedictionary.com». Besøkt 27. januar 2010.