Soloppgang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Soloppgang på New Zealand.
Soloppgang i Florida.
En GIF-animasjon av solens gang.
Soloppgang ved Stearns Wharf, Santa Barbara, California.

Soloppgang er det tidspunktet solen dukker opp i horisonten i øst. Soloppgang må ikke blandes sammen med daggry, som er tiden da det begynner å lysne etter natten, en stund før selve soloppgangen. På grunn av atmosfæriske forhold vil faktisk solen ses før den stiger over horisonten, og på den måten kan både soloppgang og solnedgang ses på som optiske illusjoner.

Solens gang fra øst mot vest over jorden kommer av vår planets østoverrettede rotasjon. Denne illusjonen er likevel så overbevisende at de fleste kulturer har hatt myter og religioner bygget opp rundt det geosentriske verdensbildet.

På den nordlige halvkule kommer ikke den seneste soloppgangen ved vintersolverv (21. eller 22. desember) slik man skulle tro, men snarere en gang mot slutten av desember. I tillegg til at tidspunktet for soloppgang og solnedgang forandrer seg i løpet av året, forandrer det seg også når man reiser vekk fra ekvator.

Rett før soloppgang kan himmelen få de mest fantastiske farger. Dette er et resultat av lysbrytning i atmosfæren. Sollys er bygget opp av farger med forskjellig bølgelengde, og disse blir spredd av støvpartikler når de går gjennom atmosfæren. Det er dette som gjør at fargen på himmelen kan variere fra blått til rødt avhengig av hvor mye støv det er i atmosfæren og hvilken bane lyset tar. Når solen går ned eller står opp, blir sollyset refraktert i atmosfæren og danner et vertikalt fargespektrum. Disse fargene forsvinner en etter en, og den røde enden av spekteret forsvinner først. En sjelden gang kan man se grønne flekker rett før solen kommer over horisonten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]