Harniskmaller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harniskmaller
Nomenklatur
Loricariidae
Rafinesque, 1815
Populærnavn
harniskmaller,
sugemaller,
sugemallefamilien,
algeetere,
L-maller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenMaller
Økologi
Antall arter: ca. 650
Habitat: strømmende ferskvann
Utbredelse: Mellom- og Sør-Amerika
Inndelt i

Harniskmaller (også kalt sugemaller, algeetere eller L-maller) er en stor familie ferskvannsfisk som består av ca. 70 slekter. Spesielt med disse fiskene er at kroppen er dekket med beinplater i stedet for vanlige fiskeskjell. Det kan se ut som fiskene er ikledt harnisk, noe som har gitt opphav til gruppens navn.

Mange av artene er populære akvariefisk. De livnærer seg av detritus, alger, diatomer, sopp, blågrønnbakterier og annet.

De fleste artene har en Omega-formet iris i øyet, noe som er uvanlig for beinfisk. Grunnen til at disse fiskene har utviklet en så uvanlig form på irisen er ukjent, men det kan være for å kamuflere øyet slik at fisken blir mindre synlig. Når det er mørkt, er pupillen nærmest rund.

Disse fiskene finnes i hurtigstrømmende vann, fra lavlandet opp til 3000 moh.

Mange av mallene i denne gruppen venter ennå på å bli tildelt et vitenskapelig navn. Arter i påvente av klassifisering blir betegnet med såkalt L-nummer, som f.eks. L-46 eller L-177. Bokstaven L refererer her til det vitenskapelige navnet Loricariidae.

Slekter (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Pupillen er nesten rund når det er mørkt (t.v.) Når lyset blir skarpere, danner irisen en Omega- eller sigd-formet åpning (t.h.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]